Ds. A. K. Wallet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

'Ik heb het gevoel dat het geloof mijn man niet veel meer interesseert'

'Voor ons gevoel hadden we ons goed voorbereid op ons huwelijk: huwelijkscursus, samen Bijbelstudie en veel praten. We waren allebei heel serieus over de Heere dienen en misschien in de toekomst zelfs wat met missie of evangelisatie te doen. We waren ook enthousiaste leden van de kerk', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De vrouw merkt op dat er in haar gezin een kentering gaande is.

'Ik heb het gevoel dat het geloof hem niet veel meer interesseert. Ik moet zeggen dat ik het laatste jaar ook minder met het geloof bezig ben geweest doordat ik erg druk was op mijn werk. Maar een paar maanden geleden besefte ik dat dat verkeerd was en probeer ik God weer centraal te stellen in mijn leven. Maar ik merk dat ik het lastig vind dat we niet meer op één lijn lijken te zitten. Ik heb het opgegeven om voor te stellen om samen te bidden of Bijbel te lezen omdat ik het moeilijk vind om afgewezen te worden, maar mijn man neemt nauwelijks initiatief dus lees ik maar alleen.'

In zijn antwoord vraagt ds. A. K. Wallet (foto) zich af of de vrouw te veel toegeeft. "Niet meer samen Bijbellezen en bidden. Ook de kerkgang komt in het nauw. Wat houd je dan nog over? Je mag ook best wat assertief zijn en bepaalde regels handhaven. Daar jij al gelovig was toen je elkaar leerde kennen mag ook van jou daarin meer leiding uitgaan. In een huwelijk ben je een eenheid samen, je hebt elkaar lief en bent elkaar tot steun. Het is geen heer-slaaf-verhouding. Men dient respect voor elkaar te hebben, maar niet voor de zondige dingen van elkaar. Hij heeft juist iemand nodig die hem leiding kan geven. Niemand kan dat beter dan jij die door de Heere aan hem gegeven bent.

Wat te doen? Allereerst leg alles aan de Heere voor. Vraag Hem om raad. Hij heeft Zijn belofte gegeven: 'Ik zal raad geven, Mijn oog zal op je zijn' (Ps. 32). Denk ook Jacobus 1:5: 'Indien iemand wijsheid ontbreekt, dat hij ze van God begere, Die een ieder mild geeft en niet verwijt, en het zal hem gegeven worden.' Kies vervolgens het goede moment uit om de moeiten met elkaar te bespreken.

Dan lijkt het me zeer goed om er met iemand over te spreken, ook al om je hart te luchten. Deel je zorgen met iemand, dat heb je echt nodig. Dat is geen roddel (je wil het juist graag goed hebben). Draagt elkanders lasten!", aldus de christelijke gereformeerde emerituspredikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events