Ds. M. Klaassen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. M. Klaassen zet vraagtekens bij ivf-behandeling: "Voortplanting en seksualiteit worden losgemaakt"

"Het besef dat het leven het terrein van de Schepper is, is ver te zoeken en we zien dat het verlangen om mensen te scheppen naar ons beeld veel wetenschappers in de greep houdt", schrijft ds. M. Klaassen in het Reformatorisch Dagblad. In Nederland vinden jaarlijks zo’n 14.000 ivf-behandelingen plaats. Het roept volgens de hervormde predikant uit Arnemuiden grote dilemma's op voor christelijke echtparen die kampen met kinderloosheid en onvruchtbaarheid.

"Bij ivf wordt heel duidelijk inzichtelijk dat, hoe verder een handeling (in dit geval: voortplanting) vervreemd raakt van haar rechtmatige context (de geslachtsgemeenschap tussen man en vrouw), hoe groter het potentiële gevaar is", maakt Klaassen duidelijk. "Jaarlijks worden als gevolg van ivf-behandelingen tienduizenden ongebruikte embryo’s vernietigd of gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ook al willen echtparen zelf niet dat er embryo’s verloren gaan, door deze techniek is dat voor miljoenen embryo’s wel het geval.

Misschien nog wel het belangrijkste bezwaar tegen ivf is dat deze methode voortplanting losmaakt van de intieme seksuele gemeenschap tussen man en vrouw. In plaats van de slaapkamer is het laboratorium de plaats waar de bevruchting plaatsvindt. Voortplanting en seksualiteit worden zo op onnatuurlijke wijze van elkaar losgemaakt. (...) Hier geldt hetzelfde bezwaar als tegen anticonceptie: mogen we wat God samengevoegd heeft (voortplanting door middel van seksuele gemeenschap) van elkaar loskoppelen? 

Natuurlijk mogen we ervan uitgaan dat echtparen die ivf gebruiken elkaar liefhebben, en ook het kind dat geboren wordt liefhebben, maar toch is het proces waardoor het kind ontstaat helemaal losgemaakt van de intieme liefdesgemeenschap die normaal aan de basis ligt van het ontstaan van nieuw leven."

Lees het volledige commentaar van ds. M. Klaassen in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Ik heb mijn mening over IVF, maar ik vind dit: "dat deze methode voortplanting losmaakt van de intieme seksuele gemeenschap tussen man en vrouw" nergens op slaan. Denk je dat de mensen die IVF doen al niet in den treure gemeenschap met elkaar gehad hebben in de hoop op een kind?
M
Toen Jezus bij de heidenen meeat was er ook kritiek. Volgens de kerk toen kon dat echt niet. Wat ik hier mee wil zeggen.. Wat de kerk zegt en wat de bijbel zegt kan nog wel eens afwijken. En dan dit nog... Al die kennis. :van God of van de duivel? Laten we ook geloven met ons verstand. Waarom zijn we selectief met kennis. Is internet slecht omdat er porno op staat? Is geldop zichzelf slecht omdat het misbruikt wordt. Ik geloof zeker dat het oorspronkelijke plan was seks tussen man en vrouw. Maar moeten we dan ook maar doodgaan aan griep ondanks
M
heel kortzichtig om anticonceptie hier ook als vervreemdend te benoemen.

Er is zoveel op medisch gebied dat niet " natuurlijk" is. Laten we blij zijn met de middelen die er zijn ontstaan door de eeuwen heen.
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events