Trekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 oktober 2019 door SGP

SGP: Boeren en bouwers harder aangepakt dan automobilisten

De overheid meet bij de stikstofcrisis met twee maten. Boeren en bouwers worden in vergelijking met automobilisten zwaarder aangeslagen dan autorijders. Dat blijkt volgens de SGP uit bestudering van de rekenmodellen die worden gebruikt voor de stikstofdepositie.

Naar aanleiding van de enorme stikstofproblemen die het land op slot dreigen te zetten, heeft de SGP berekeningen gemaakt om na te gaan op basis van welke stikstofneerslag de landbouw, de bouw en het verkeer worden ‘aangeslagen’. Daaruit blijkt dat bij wegen alleen gekeken worden naar de stikstofneerslag tot 5 kilometer van de weg. Bij bouwprojecten en boerderijen wordt het effect berekend tot op ‘oneindige afstand’.

De SGP protesteert daar krachtig tegen. SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt dit ‘onacceptabel’: “Dit kan écht niet, dit is meten met twee maten. Het is toch te gek voor woorden. Experts zeggen ons zelfs dat de stikstofoxiden die auto’s uitstoten wijder in de omgeving neerslaan dan de ammoniak van de landbouw. Dat is onacceptabel. Ik ga daar bij de behandeling van de LNV-begroting met minister Schouten een groot punt van maken. Ik wil dat voor bouwprojecten en boerderijen óók de 5-kilometer-grens gaat gelden. Die nuchtere aanpak bij het wegverkeer is verstandig: de stikstofneerslag op een afstand van meer dan vijf kilometer is zó beperkt dat je daar geen berekening op los moet willen laten.”

De SGP wil van minister Schouten (Landbouw) weten waar we aan toe zijn vóór het grote stikstofdebat dat geagendeerd staat voor volgende week.

Reacties

En hoe zit het met Schiphol .....

Of is dit hét heilige huis(je?) waar vanaf wordt gebleven?

Want D'66-tigers vliegen zo graag én zo vaak !!
g
De basis is dat het stikstofprobleem een rekenmodel probleem is en geen feitelijk probleem. Als hier het rekenmodel van Duitsland wordt gebruikt is er helemaal geen probleem meer.
H
Ja Hans zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vader en moeder beide buitenshuis aan het werk en natuurlijk beide een auto, de 24 uurs economie en dan nog het onnodige transport van voedsel en goederen over de wereld etc. Dat zijn inderdaad heilige huisjes.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events