Rooms-Katholieke Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 oktober 2019 door Marco van Putten

Rome, ons thuis: een zoektocht naar waarheid

Gelovigen willen het juiste pad volgen. Sommigen stellen het naleven van de waarheid centraal. Maar dat kan het eigen leven, en dat van anderen, goed overhoop gooien. Dat overkwam het presbyteriaanse gezin Hahn toen de vader over ging naar de Rooms-Katholieke Kerk. Hoe die zoektocht verliep staat beschreven in het boek ‘Rome, ons thuis’. Hoe is dat gedaan?

Zoektocht naar waarheid
Gelovigen die een bediening hebben moeten zich steeds de vraag stellen de echte waarheid te willen kennen of slechts de denominale waarheid. Als die twee met elkaar in conflict komen is het de vraag wat men dan doet. Kiezen voor ‘dé waarheid’ of niet? Wordt voor ‘dé waarheid’ gekozen, hoe subjectief ook, dan kan dat betekenen dat de plaats binnen de eigen denominatie ophoudt. Als gelovigen dan ook van geloofsrichting veranderen dan wekt dat voor de ontvangende partij grote, triomfantelijke interesse op. De kerk die ze verlaten kan negatief reageren en hen als afvalligen veroordelen.

Boekanalyse
Dit boek is het getuigenis van de Scott en Kimberly Hahns (elk hoofdstuk geeft afwisselend Scotts en Kimberly’s ervaringen). Het beschrijft de overgang van protestanten naar de kerk van Rome. De meeste aandacht gaat uit naar de spanningen in een ‘gemengd’ huwelijk tot de uiteindelijk volledige toetreding tot de Rooms-katholieke kerk (RKK). Alleen positieve basiskarakteristieken van de RKK worden genoemd. In een inleiding bij de Nederlandse vertaling wordt een korte samenvatting gegeven. Familiefoto’s op chronologische volgorde geven beeld bij het verhaal.

De familie Hahn
Scott Hahn is geboren in 1957 in een traditioneel presbyteriaans gezin, maar hij glijdt in zijn jeugd af van het geloof. Maar in zijn studietijd komt hij in contact met zendelingen en hij bekeert zich. Op de High School ontmoet hij Kimberly Kirk (1957) en gaan na hun schooltijd trouwen. Beiden gaan daarna theologie studeren. Samen op dezelfde universiteit en daarna wordt Scott voorganger. Zijn centrale aandacht gaat uit naar het Verbond van God dat hij verbindt aan het huwelijk en de kerkelijke gemeenschap. Kimberly is actief in de pro-lifebeweging en richt zich tegen de porno-industrie. Uiteindelijk krijgen ze 6 kinderen.

Evaluatie
Levensgetuigenissen zijn vaak indrukwekkend en meeslepend. Dat gaat zeker ook op voor dat van het gezin Hahn. Beiden waren protestantse theologen die hun geloof en de Bijbel serieus nemen en aanvankelijk anti-RKK waren. Dit boek is vertaald en uitgegeven door een niet-neutrale partij (een Rooms-katholiek uitgever). Er is geen weerwoord opgenomen, maar dient als propaganda. Scotts keuze voor de RKK schijnt gebaseerd op het rammelen van de twee grote sola’s (‘alleen het geloof’ en ‘alleen de Bijbel’). Het boek beschrijft het ideale rooms-katholicisme, maar andersdenkenden worden Bijbelijveraars of afgescheiden broeders genoemd. Het is onduidelijk uit welke Bijbelvertaling wordt geciteerd. Jammer is dat geen register is opgenomen in dit boek. Dit boek is een aanrader.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.