Greta Thunberg

Dagelijks leven

08 oktober 2019 door Henk van Blijderveen

Tot op zekere hoogte kan ik meevoelen met Greta Thunberg

Greta Thunberg zei rake dingen op de klimaattop van New York. Maar… wat schrok ik van de woede en vooral de haat op dat jonge gezichtje! Mijn eerste gedachte was: wat is er met dit meisje aan de hand?

Greta Thunberg
Ik besloot eens wat meer over haar te lezen en kom tot de conclusie dat Greta Thunberg een bijzonder meisje is. Een meisje dat, nadat ze betrekkelijk kortgeleden door het klimaat werd geactiveerd, een totaal ander leven ging leiden. Voor die tijd was ze namelijk mensenschuw, depressief en hongerde ze zichzelf bijna uit. Alleen haar gezinsleden wisten in die tijd hoe haar stem klonk, zo weinig praatte zij.

En nu sprak zij dus op de klimaattop van New York de vergadering en de wereld toe. Zoals gezegd, een opmerkelijke omslag.

Maar is dat meisje niet veel te jong en kwetsbaar om de steeds zwaarder wordende last te dragen, die anderen op haar smalle schoudertjes stapelen?

Asperger als superkracht
Zelf zegt ze dat het syndroom van Asperger (een vorm van autisme) de superkracht is, die haar de benodigde zwart-witte kijk op mens en wereld geeft, waardoor ze kan zien dat het de verkeerde kant op gaat met het klimaat. Een superkracht, die haar in beweging zet om te strijden voor de aarde.

Waarom is Greta Thunberg zo aansprekend?
En op haar beurt zet zij weer massa’s bezorgde mensen in beweging. Maar wat maakt haar nu zo aansprekend? Ik denk dat daar een vreemde cocktail van onmogelijkheden en mogelijkheden aan ten grondslag ligt. Zo is ze in werkelijkheid 16 jaar oud, maar ziet ze eruit als een 11 of 12-jarig meisje. Tel bij dit jeugdige voorkomen haar sobere kleding en vlijmscherpe teksten en het mag duidelijk zijn dat ze het perfecte boegbeeld is voor klimaatangstigen en consuminderaars. Bovendien is ze met haar Asperger een rolmodel voor mensen die worstelen met hun autisme.

Vooral veel jongeren identificeren zich met haar en zien Greta als hét klimaatorakel, dat de gevestigde politieke en economische orde de oren kan wassen.

Mijn zorgen
Maar is dat meisje niet veel te jong en kwetsbaar om de steeds zwaarder wordende last te dragen, die anderen op haar smalle schoudertjes stapelen? Ja, ik maak me niet alleen zorgen om de aarde, maar ook om Greta. Want met haar problematiek, is het afwachten tot ze bezwijkt onder de torenhoge verwachtingen van zichzelf en anderen.

Een geestelijke leegte, die wordt gemaskeerd door het klimaat tot inzet van een fanatieke godsdienst te maken. Met moeder aarde als de bron van alle leven en met heuse klimaatmessiassen.

Zo was er al tumult, toen een deel van de bemanning van het zeilschip dat haar zo klimaatneutraal mogelijk van Zweden naar de klimaattop in New York zeilde, achteraf doodleuk een zwaar vervuilende vliegreis boekte.

Het klimaat als religie en Greta Thunberg als verlosser
Maar goed, vanuit humaan perspectief gezien, zou je de inzet van Greta en haar veelal jeugdige achterban positief kunnen noemen. Geestelijk gezien zijn het echter lege inspanningen. Een geestelijke leegte, die wordt gemaskeerd door het klimaat tot inzet van een fanatieke godsdienst te maken. Met moeder aarde als de bron van alle leven en met heuse klimaatmessiassen.

Zoals Greta Thunberg, die in New York de klimaatbarbaren bijkans de vergadertempel uitranselde, omdat zij de aarde ontheiligen.

Met haar mond als scherp tweesnijdend zwaard scheidt ze economisch gewin van gezond klimaatbeleid en legt ze het probleem van onze egoïstische en genotzuchtige wereld bloot.

Gestuurd door haar autisme denkt en handelt ze zwart-wit: wie niet voor mij is, is tegen mij.

Ja, haar ster is rijzende en steeds meer, veelal jonge discipelen, hebben de wens om gelijkvormig aan haar te worden. Ook zij denken in de klimaatstrijd ultieme zingeving te vinden.

Gestuurd door haar autisme denkt en handelt ze zwart-wit: wie niet voor mij is, is tegen mij.

Tja, de aarde is voor Greta Thunberg en haar achterban dé levensbron. Terwijl ze de Schepper en Instandhouder van de aarde, volkomen negeren, vergeten of ten hoogste een bijrolletje toedelen. En dan valt er van alle menselijke inspanning niets te verwachten!

Mijn verwantschap met Greta Thunberg
Toch voel ik wel wat verwantschap met Greta. Ook ik ervoer het leven een tijdlang als zinloos en zocht naar invulling. Invulling die ik vond in de Here Jezus, de Schepper van hemel en aarde. Als Hij zich niet door mij had laten vinden, dan was de kans groot geweest, dat ook ik een klimaatactivist was geworden. Want de aarde ging (en gaat!) ook mij aan het hart.

Verlossing
Maar op grond van Gods Woord weet ik dat onze aarde, hoezeer we ook ons best doen, vroeg of laat het loodje zal leggen. En wel omdat een mens zonder Jezus onmachtig is om naar Gods wil met medemens, schepping en zichzelf om te gaan. Dat is gelijk ook de reden waarom ieder mens verlossing nodig heeft. Verlossing die, zo heeft God bepaald, alleen verkregen kan worden door het offer van Jezus aan te nemen.

En niet alleen voor de mens die dat wil ligt verlossing klaar, ook de uitgebuite en ten dode opgeschreven aarde zal verlost worden. Of beter gezegd, afgelost worden door een nieuwe aarde.

Dat nieuwe leven is kenmerkend voor de almachtige, onbeperkte God van de Bijbel, die soeverein schept wat Hem goeddunkt. En ik heb tijdens mijn leven als christen nog niet meegemaakt, dat wat Hij doet niet perfect is, dat wat Hij in zijn Woord zegt niet waar is!

Dat geldt zelfs voor de meest wonderlijke passages in de Bijbel, zoals die komst van een nieuwe aarde. Nee, begrijpen doe ik het niet, maar dankzij de Heilige Geest kan ik het gelukkig wel geloven!

Bezoek hier de website van Henk van Blijderveen.

Reacties

H
Greta kickt op angst. Ik zag een filmpje van haar waarin ze zegt dat ze alleen maar naar enge films wil kijken en programma’s die apocalyptisch zijn en die gaan over het einde van de wereld. Ze is geobsedeerd en geïndoctrineerd (Antifa-ouders) en ik vind haar eng. Moet je die ogen zien: de pure haat daarin is niet te beschrijven.
De vruchten van Antifa zijn ultra radicaal(links). Hamburg G20 top weet er alles van.

Vrees dat we nog veel narigheid en geweld kunnen verwachten wanneer meer en meer (jonge) mensen hierheen worden getrokken.
H
Waarom kan er geen reactie worden gegeven op het artikel: "Christelijke klimaatactivisten protesteren in Amsterdam: “De schepping gaat er echt aan”.CIP lijkt geen kritisch tegengeluid te willen als het gaat om klimaat/christenzijn. In een eerdere column over klimaat/christenzijn werden de reacties na enige tijd uitgeschakeld, toen bleek dat er kritische reacties kwamen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!