Jurjen de Groot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 oktober 2019 door Lukas ten Napel

Jurjen de Groot bezocht christenen in Syrië: “Ik sprak mensen die aangaven dat hun geloof intenser is geworden door de oorlog”

“Je ziet een levendige kerk van mensen die heel actief is en misschien intensiever bezig is dan voorheen.” Dit vertelt Jurjen de Groot naar aanleiding van zijn reis naar Syrië. De burgeroorlog duurt voort en eist haar tol; veel slachtoffers en steden liggen in puin. Ook veel kerken zijn verwoest. Dat weerhoudt onze Syrische broeders en zusters niet om de handen uit de mouwen te steken. Kerk in Actie ondersteunt de christenen die achtergebleven zijn in het oorlogsgebied. De Groot vertelt CIP.nl over zijn ervaringen.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

“We waren in Syrië om lokale partners die meehelpen aan het project te bezoeken. Tegelijkertijd hebben we geprobeerd om in beeld te brengen wat de nood daar is en wat voor rol de kerk kan krijgen in het herstel van het land.

Als je de grens overgaat, voel je al snel dat het een land in oorlog is. Je ziet aan de mensen dat ze in onzekerheid leven. Gebouwen liggen in puin, grote delen van wijken in Damascus, Aleppo en Homs liggen in as. Niet alleen de situatie in die steden, maar ook de impact op families, gezinnen en gemeenschappen raakt ons.”

Kerken in Syrië
“Ook kerken liggen in puin, maar je ziet een hele levendige kerk van mensen die heel actief is en misschien zelfs intensiever bezig is dan voorheen. Ik sprak een aantal mensen die aangaven dat hun geloof intenser was geworden door de situatie die ze meegemaakt hebben. De kerk is wel kleiner geworden; er zijn heel veel mensen gevlucht. De groep die er nog is, beseft dat ze een hele belangrijke rol hebben. Ze zijn ‘het licht in de duisternis’, wat ze concreet maken door samen te komen op zondag en er voor elkaar zijn. Naar buiten toe zijn de kerken de grootste hulporganisatie in Syrië op dit moment. Er wordt voedsel uitgedeeld, zelfs moedermelk voor de allerkleinsten; heel indrukwekkend om te zien.”

De Groot vindt het mooi om te zien dat Syrische christenen hun rol oppakken en zo hun geloof handen en voeten geven: “Ze staan klaar voor christenen maar ook voor de islamitische bevolking; negentig procent van de Syriërs is moslim. Zo ben je super missionair met elkaar. Daar kunnen we als Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen. Ik vind het heel indrukwekkend. We zijn actie aan voeren voor Syrië, maar als je daar bent geweest, kom je vol inspiratie thuis. Vooral in het element van hoe je kerk bent voor de hele samenleving. Hoe wordt datgene wat we in de kerk doen zichtbaar in ons normale leven?”

Met hart en ziel
De Groot bracht de situatie in Syrië kort in beeld in een uitzending van ‘Met hart en ziel’: “In die uitzending interview ik een jongeman die letterlijk bovenop zijn kinderen heeft gelegen om ze te beschermen tegen de mortier die op zijn huis was gevallen. Hij kiest er bewust voor om in Syrië te blijven. “Dit is mijn land en God heeft mij hier een taak gegeven. Juist de kerk heeft hier een taak. Vanuit Syrië waren we heel actief om voor christenen in andere landen te bidden en nu doen anderen dat weer voor ons. Hoe mooi is het om het lichaam van Christus zo te voelen?””

Heftige tijd
“De meest heftige berichtgeving over Syrië is al geweest”, vertelt De Groot. “Wat je wel merkt is dat er een hele heftige tijd zit aan te komen. De bombardementen worden wellicht minder, maar alles is kapot, het geld is op en er zijn internationale sancties. Er komt een tijd van financiële onzekerheid. Daar is weinig aandacht voor. We gaan straks de winter in; dat wordt een zware tijd. Wij als Kerk in Actie zullen daar solidair blijven met die kerken en aandacht vragen voor de situatie zoals die nu is.

Het is een tijd van herstel; niet alleen als het gaat om het herstellen van gebouwen, maar ook voor het herstel van de kerk. Die kan vervolgens volop haar rol weer oppakken en efficiënt mensen helpen. Dat is de reden om de Syrische kerk te ondersteunen.”

Wilt u de uitzending van 'Met hart en ziel' met Jurjen de Groot terugkijken? Hieronder vindt u het fragment wat De Groot in dit interview omschrijft.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.