Meisje op begraafplaats
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 oktober 2019 door Puntuit

Maartje (21) verloor haar moeder na jaren van ziekte: "De Heere heeft het ziek-zijn van mijn moeder gebruikt om me te vormen"

Na tien jaar van ziekte overleed de moeder van Maartje de Kloe (21) uit Gameren. In deze zware periode, zag ze echter dat God ook aanwezig was: “Dwars door de diepte heen gaf Hij uitkomst”. Puntuit sprak met haar.

Binnen tien jaar krijgt Maartjes moeder drie keer de diagnose ‘kanker’. „Drie dagen voordat mijn havo-examens begonnen, hoorden we dat ze voor de derde keer ziek was,” vertelt Maartje. „Die dag besefte ik: als ik ooit trouw, is zij er niet bij; als ik ooit kinderen krijg, leren zij hun oma niet kennen. Ik realiseerde me dat als het nu goedkwam, ik er niet op moest rekenen dat ze heel oud werd. Een halfjaar later bleken er uitzaaiingen in haar lever te zitten. Ze kon niet meer genezen.”

“Mijn moeder had het moeilijk met de vraag of ze wel kon sterven,” vertelt Maartje. „Dat was een worsteling. In de laatste dagen van haar leven brak het licht door. Dat was zo bijzonder.” Maartje kijkt stil voor zich uit. „Praten kon ze bijna niet meer, maar zingen wel. Ze zong psalm 42 vers 5: ‘Maar de HEER’ zal uitkomst geven’. Dat mocht ze geloven. Dat uitzicht had ze. Die psalm stond ook boven de rouwkaart. We hebben met elkaar gebeden of het lijden voor mijn moeder over mocht zijn. We gunden haar de eeuwige vreugde. Naast het verdriet mocht er ook verwondering zijn toen ze er niet meer was.”

“Dat er momenten zijn dat ik helemaal niet verdrietig ben, heb ik leren accepteren. Ik kan oprecht blij en gelukkig zijn. Die emoties mogen er ook zijn. Ik ervaar het als een zegen, dat ik mag zien wat ik wél krijg. De Heere heeft het ziek-zijn van mijn moeder gebruikt om me te vormen. Ik weet niet altijd in hoeverre. Soms denk ik erover na hoe het zou zijn geweest als ze niet ziek was geworden. Dan had ik veel minder gezien van Wie de Heere is en van wat Hij kan doen. Dwars door de diepte heen gaf Hij uitkomst. Zelfs bij het naderen van de dood. Letterlijk.” 

Lees hier het hele verhaal van Maartje, waarin ze vertelt hoe ze in de praktijk met de ziekte en het verlies van haar moeder is omgegaan.

Reacties

HELEMAAL TOP: "....... Dan had ik veel minder gezien van Wie de Heere is en van wat Hij kan doen. Dwars door de diepte heen gaf Hij uitkomst. Zelfs bij het naderen van de dood. Letterlijk.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events