Elisabeth van Zijl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 oktober 2019 door Groot Nieuws Radio

Terugluisteren: Elisabeth van Zijl worstelde met haar uiterlijk

Veel mensen kunnen met hun uiterlijk worstelen. Je bent misschien te klein, te dik of je voldoet niet aan het perfecte plaatje dat de maatschappij laat zien. “Ware moed is het aanvaarden en accepteren wie je bent”, vertelt hartcoach Elisabeth van Zijl bij Groot Nieuws Radio. Ze schreef het boek ‘Vrede met jezelf’.

Hart en hoofd
Zelf heeft Elisabeth ook geworsteld met haar uiterlijk. Vaak horen we dat we een geliefd van kind van God zijn, maar toch kunnen we met ons uiterlijk worstelen. Hoe komt dat? Elisabeth van Zijl: “Dat komt omdat er een verschil is tussen wat we in ons hoofd en in ons hart denken. Veel mensen houden vast aan de verkeerde gedachten en overtuigingen in hun hart. Mensen kunnen tegen je zeggen dat je er leuk uitziet, maar vervolgens hoor je dat stemmetje dat zegt: ja, dat zeg jij, maar jij moet het zeggen omdat je mijn man of mijn moeder bent.”

Kroon op de schepping
Mag je als christen je uiterlijk belangrijk vinden? “Ja”, vindt Elisabeth van Zijl. “Het klinkt misschien heel christelijk om nee te zeggen, maar ik denk dat het wel belangrijk is. God heeft ons gemaakt, hij heeft daar goed over nagedacht. Als je dat doortrekt naar Psalm 8 waar David beschrijft dat wij de kroon op Zijn schepping zijn, hoe belangrijk is het dan niet om daar bij stil te staan. Hij heeft zoveel zorg aan ons besteed, daar moet ik toch goed voor zorgen?"

Het hele gesprek met Elisabeth van Zijl kun je hier terugluisteren.

Reacties

Ten diepste kan het gemis aan voldoening over je uiterlijk, te maken hebben met een gemis in je opvoeding. Een laag zelfbeeld ontstaan door verkeerde opmerkingen door ouders of leraren, met tekortkomingen in hun opvoedende kennis. Geestelijke verwondingen door opmerkingen over mijn kapotte schoenen, hebben ertoe geleid dat ik later de duurste schoenen kocht ter compensatie. Na mijn bekering ontdekte ik de waarde van een evenwichtig zelfbeeld door te aanvaarden dat ik bij God mijzelf mag zijn. Mijn bekering leidde tot verandering en aanvaarding.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.