baars
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 oktober 2019 door Patrick Simons

Christenen kijken vaak verkeerd naar God de Vader: "De duivel houdt ons een verwrongen beeld van Hem voor"

Geloven in God zonder Christus is volgens John Owen onmogelijk. Dat zei prof. dr. A. Baars afgelopen zaterdag in Ede tijdens een Bondsdag van de Mannenbond van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Hij sprak over het thema 'Drie-enig God, U zij al de eer' en gebruikte daarbij als uitgangspunt een boek van Owen, die van 1616 tot 1683 leefde en gezien wordt als één van de belangrijkste theologen ooit in Engeland.

Het Reformatorisch Dagblad was bij de Bondsdag en doet uitgebreid verslag van de lezing. Daarin stelt Baars onder andere dat volgens Owen veel christenen een verkeerd beeld van God de Vader hebben. "De duivel houdt ons een verwrongen beeld van Hem voor. De Vader zou jullie als gelovigen niet echt liefhebben, dat doet de Zoon immers. Het middel tegen deze geestelijke kwaal is het gelovig aanvaarden van de liefde van God door Christus. De gemeenschap met Christus bestaat in de liefde van de Vader en van Christus in Zijn genade."

Prof. Baars spreekt ook nog over de wijze waarop Owen over de eredienst schreef. Owen vond bijvoorbeeld dat de gezamenlijke eredienst boven de persoonlijke omgang met God gaat. De geestelijke gemeenschap is daarbij volgens Owen zo belangrijk dat dat uiterlijke vormen ervan verbleken. "De eigenlijke gemeenschap met God wordt beleefd in de hemel. De gemeenschap in de kerk is daarvan een afspiegeling", aldus Baars.

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.