schepping
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 oktober 2019 door Patrick Simons

Zijn Bijbel en evolutietheorie te combineren? "Gereformeerde gezindte heeft lang genoeg de kop in het zand gestoken"

Het christelijk geloof en de evolutietheorie, in eerste instantie lijken dat twee overtuigingen die onverenigbaar zijn. Toch zijn er steeds meer christenen die de twee prima met elkaar kunnen combineren. Het wordt volgens uitgever Pieter Rouwendal tijd dat de gereformeerde gezindte zich hierop bezint. Hij gaf het boek "En God zag dat het goed was" uit, waarin er dieper wordt ingegaan op de relatie tussen natuurwetenschap en de Bijbel. Het Reformatorisch Dagblad sprak met Rouwendal.

"De gereformeerde gezindte heeft lang genoeg de kop in het zand gestoken en anderen de kastanjes uit het vuur laten halen", valt Rouwendal direct met de deur in huis. "De evolutietheorie staat wetenschappelijk veel sterker dan de gezindte denkt." Juist daarom is volgens hem dit boek van groot belang. Het gaat voor een groot gedeelte over Genesis 1 tot 3 en hoe je dit kunt interpreteren zonder dat het direct in conflict komt met wat de evolutietheorie leert. Rouwendal is in ieder geval voorbereid op alles: "Ik verwacht dat de uitgave kritiek zal oogsten in de rechterflank van de gereformeerde gezindte."

Error: could not load events

Oudtestamenticus Mart-Jan Paul stelt dat onder andere de schepping van de mens een conflict oplevert met de evolutietheorie. Zo begint hij over Adam die volgens Genesis uit de aarde werd gevormd. "Waarom heeft de Bijbel dan niet in eenvoudige taal laten weten dat God een dier nam en dat nieuwe eigenschappen gaf? Er staat namelijk echt iets anders." Paul refereert vervolgens aan Benjamin Warfield. "In zijn collegedictaten staat: 'We moeten toegeven dat het verslag van de schepping van Eva een serieuze hindernis is voor een leer over schepping door evolutie.' Warfield heeft gelijk dat hier een serieus probleem ligt."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.


Evolutie
- Prof. dr. Gijsbert van den Brink legt uit waarom evolutie je geloof niet onderuit hoeft te halen
- Kunnen christenen evolutie combineren met God?
- Zes redenen waarom de evolutietheorie prima samengaat met het christelijk geloof
- Evolutie: zes redenen waarom het niet samengaat met het christelijk geloof
- Cees en Corien geloven dat de oerknal een scheppingsdaad van God was
Meer over Evolutie »

Reacties

Bijbelgebruikers moeten altijd een paar punten zuigen aan de tekst om er een consistente theologie op te kunnen baseren. De zogenaamde letterlijke lezers van Genesis 1, 2 en 3 hebben daar ook punten aan gezogen om onder het vroeg-Joodse wereldbeeld uit te komen dat daarin eigenlijk beschreven wordt. Laat dan de schepping van Eva ook maar handig opgevat worden, zodat het voor moderne mensen te hachelen is. De Bijbel is Gods Woord om er Gods Doel mee te bereiken, namelijk dat mensen God leren kennen. Dit is de tekst, leef ermee, gebruik het goed!
H
Sorry hoor, maar men leest gewoon wat er staat en intepreteert zoals dat in elk geval in eerste instantie logisch is. No blame. Men vertrouwd dat het geïnspireerd is, (wat te summier geweest dan? Dat kunnen we toch ook niet zeggen?) dus daar mag je best op bouwen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen