Ds. P. D. J. Buijs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 oktober 2019 door Jeffrey Schipper

'Wij hebben een zoon (10) en hij gelooft niet meer'

'Wij hebben een zoon van 10 en hij gelooft niet meer. Naar de kerk moet hij mee, maar dat geeft veel strijd en bidden vind hij ook grote onzin, want hij gelooft niet in sprookjes. Hij merkt niks van God, dus het is onzin. Natuurlijk bidden we voor hem, maar hoe kunnen we hier mee omgaan?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord.

"Wat verdrietig als je dat in je gezin meemaakt", reageert de christelijke gereformeerde predikant uit Nunspeet. "Zeker als we zelf weten dat het van levensbelang is om de Heere te kennen en te dienen, willen we zo graag dat ons kind Hem ook zal leren kennen. (...) Laten we niet vergeten: ons kind kwam ter wereld met de rug naar de Heere toe. Er is dus voor elk mens een wonder van de Heilige Geest nodig om een levende band aan de Heere te krijgen."

De predikant geeft een aantal handreikingen.

  • Leef zelf het leven met de Heere voor. Een eerlijke, godvrezende, consequente levenswandel kan zoveel betekenen. Want reken er maar op dat uw zoon registreert of u zelf leeft uit wat u hem voorhoudt.
  • Wij allen struikelen maar al te vaak. Zeg dat ook eerlijk tegen uw zoon: dat u de Heere daarvoor om vergeving vraagt en dat het u verdriet doet. Maar laat ook de vreugde zien van het leven uit die vergeving.
  • Probeer de openingen te gebruiken die er zijn. Soms gebeurt er iets ingrijpends of juist iets moois, waarbij u kunt laten blijken hoe u dat zelf verwerkt. Soms stelt uw zoon misschien ineens een vraag of maakt hij een opmerking waarbij u iets geestelijks kwijt kunt.
  • Soms lukt het je als ouders gewoonweg niet om met je eigen kind in gesprek te komen. Dan is er in de kerk vast wel een jeugdouderling of jeugdconsulent of ‘buddy’ die eens een gesprek met hem kan aangaan.

Ds. Buijs bidt om wijsheid in de opvoeding en om geloof en bekering. "De Heere is een God van wonderen. En het grootste wonder is en blijft toch dat een zondig mens door Hem gevonden en getrokken wordt. En als Hij werkt, houdt niemand het tegen."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

A
Mag ik het een s zo formuleren "Wij hebben een zoon van 10 en hij geloofd nog niet." Deze zoon lijkt wel een beetje op mij ik vond de kerkgang in mijn jeugd een bezoeking. Al die lange onbegrijpelijke preken. Ik begon deze preken soms te waarderen toen ik op 21 jaar tot geloof ben gekomen. Ik ben blij dat er toen mensen waren die mij begrepen. (MIjn ouders zijn overleden, ik mis hen ik eer hen, maar zij begrepen mij niet echt.) Ik zou zeggen blijf lekker bidden en als het mogelijk is maar dan de kerkgang wat aantrekkelijk.
B
Sommige kinderen zijn wijs geboren. Anderen kun je van alles wijs maken, als je er maar vroeg genoeg mee begint.
H
Bedoel je dit cynisch?

2 van mijn 3 kinderen geloven ook niet, ze respecteren mijn geloof wel, ik bid de schijven uit mijn knieen en laat het los, ze zijn toch nog geheiligd in mij!

Mijn dochter heeft me eens bedankt dat ik het haar niet heb opgedrongen en dat ze niet moest!

Geloven is onoverdraagbaar alleen de Heilige geest kan dit doen!

Voorleven heeft meer impacht dan voorlezen ben ik wel achtergekomen!!

Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.