Kringloopwinkel Woord en Daad
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 oktober 2019 door Woord en Daad

Kringloopwinkels van Woord en Daad lopen storm: “Het past bij iedereen, en voor iedereen is plaats”

De kringloopwinkels van Woord en Daad zijn hip. Een concept dat staat, nu al met 25 winkels. En er zijn er meer in aantocht. "Dankzij de inzet van ontzettend veel vrijwilligers", merkt Arco Sturm op. Sturm is binnen stichting Woord en Daad verantwoordelijk voor nieuwe kringloopwinkels. "Het trekt mij dat mensen in hun kracht gaan staan. We werken met vrijwilligers vol passie, die je eerder moet afremmen dan stimuleren."

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

De kringloopwinkels brengen geld op voor het werk van Woord en Daad, een stichting die vanuit Bijbels perspectief voor de naaste in armoede opkomt. "Het mes snijdt aan heel veel kanten", merkt Sturm op. "We zorgen voor de aarde, door het hergebruiken van spullen. We halen geld op voor mensen in ontwikkelingslanden die het heel hard nodig hebben. Én we zorgen ervoor dat vrijwilligers zich gewaardeerd voelen en wat toe kunnen voegen."


Coördinator nieuwe winkels Arco Sturm: "Het trekt mij dat mensen in hun kracht staan." 

Binnen een kringloopwinkel zijn er ontzettend veel taken, vertelt de coördinator. "Om de winkel te starten hebben we mensen nodig die iets met kleding hebben, stylistes, maar ook chauffeurs en jongeren die met social media overweg kunnen. Het past bij iedereen, en voor iedereen is plaats." Niet alleen ouderen, maar ook jongeren voelen zich aangesproken door de winkels. "Kringloopwinkels zijn hip. Twintig jaar geleden keek iemand je schuin aan als je iets kocht bij een kringloopwinkel, maar nu heb je ‘iets gescoord‘ in de winkel."

Een jongen van 19 zei tegen mij: ‘Ik ben geen vrijwilliger, ik help alleen mee’

Cola na het sjouwen
Jong en oud dragen dan ook bij, bijvoorbeeld in de winkel in Middelharnis. "Gepensioneerden sjouwden eerst met oude kasten naar de vrachtwagen en moesten nieuw gebrachte meubelen de winkel in dragen. Toen besloten jongeren uit het dorp dat zij wel een uurtje de meubelen naar binnen brachten, waarna de ouderen weer voor cola zorgden. ‘s Avonds bleven ze nog een half uurtje chillen. Prachtig, dat wederzijdse respect. Een jongen van 19 zei tegen mij: ‘Ik ben geen vrijwilliger, ik help alleen mee’. Daar doen we het voor."

De opbrengst van de winkels is bestemd voor projecten die Woord en Daad met partnerorganisaties in het buitenland is opgestart. "We kiezen bij elke kringloopwinkel voor een project dat bij de winkel of bij die regio past", zegt Sturm. Bij de boeren in Zeeland heeft de winkel gekozen voor een project dat boeren in Sierra Leone steunt. Een link met de ligging dus. "Als één van onze partners uit Bénin in Nederland op bezoek komt, ontmoet hij ook de vrijwilligers van de winkel. Dan is het heel bijzonder als hij vertelt dat de helft van zijn project door de winkel wordt betaald."

Rond de koffietafel
"Op verschillende manier betekenen de winkels veel voor de vrijwilligers die er werken. Je kunt er na een burn-out instromen zonder grote werkdruk te ervaren. Een asielzoeker leerde de Nederlandse taal zelfs in de winkel. Jongeren doen ervaring op in activiteiten organiseren en in fondsenwerving. Thuisloze ouderen zitten samen rond de koffietafel. Zó zie ik de Woord en Daad winkels van de toekomst."

"De vrijwilligers zitten tijdens hun pauze gewoon midden in de winkel, rond de koffietafel"

Het aantal kringloopwinkels groeit sterk, wat komt doordat het concept goed in elkaar steekt. "Een lokale sociale plek", is volgens Sturm de kracht van de winkels. "De vrijwilligers zitten tijdens hun pauze gewoon midden in de winkel, rond de koffietafel. Iedereen heeft respect voor elkaar en het maakt niet uit hoe je eruitziet." En wat Sturm betreft groeit dat aantal winkels nog wel door. "Woord en Daad mag breder bekend worden in het hele land. Het spreekt iedereen aan."

Stichting Woord en Daad winkels heeft 25 winkels in Nederland.

Kijk hier voor de kringloopwinkel bij u in de buurt!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.