tweede kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 oktober 2019 door Patrick Simons

Tweede Kamer wil dat minister reformatorische lesmethodes gaat onderzoeken vanwege passages over seksualiteit

De reformatorische lesmethode 'Wonderlijk gemaakt' moet door minister Slob worden onderzocht. De Tweede Kamer twijfelt of de methode voldoet aan de door de overheid opgestelde leerdoelen met betrekking tot seksuele diversiteit.

De minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs zal daarom moeten gaan kijken of de methode van Driestar Educatief, die op de meeste reformatorische scholen wordt gebruikt, wel op de juiste manier met seksuele diversiteit omgaat. De motie van Peter Kwint van SP werd door vrijwel de hele Tweede Kamer gesteund. Alleen SGP en ChristenUnie stemden tegen. Kwint valt vooral over een passage uit de lesmethode waarin wordt gesteld dat men als scholen de leerlingen "weerbaar willen maken tegen moderne vormen van seksualiteit". Kwint stelt dat in de door de overheid opgestelde leerdoelen juist staat dat leerlingen moeten leren om respectvol met seksuele diversiteit om te gaan en volgens het SP-Kamerlid speekt dat elkaar tegen.

Overigens wordt de lesmethode niet bij naam genoemd in de motie zelf. Kwint sprak niet alleen over het bieden van een tegengeluid aan modern denken over seksualiteit en seksuele diversiteit, maar verwees ook naar scholen waar vanuit de methodes wordt geleerd dat elkaar aankijken als overspel geldt. Daarmee lijkt hij zichzelf met de motie ook te richten op lesmethodes die op islamtische scholen gebruikt worden, al sprak Jezus die woorden natuurlijk ook uit. De motie werd door Kwint ingediend in samenwerking met GroenLinks, D66 en PvdA.

Reacties

Zie hier de dwang dient zich aan.

Mensen we moeten allemaal gelijk zijn (genderneutraal), we moeten allemaal het zelfde doen (uniformalisme) en we moeten allemaal het zelfde denken ("ontideologiseren").

Maar in plaats daarvan worden we wél onderworpen aan een allesomvattende ideologie.....
Het lastige van onze democratie en grondwet is, dat we niet alleen moslimscholen onder de loep kunnen nemen. Dat noemen we discrminiatie. De moslims roepen zelf regelmatig dat op de refo-scholen ongeveer hetzelfde gedachtengoed wordt uitgedragen op moreel/ethisch-terrein als bij hen. Dat klopt nog ook. Allah en de God van de Refo's lijken verdacht veel op elkaar. Maar goed, het is begrijpelijk dat deze scholen, die de bron kunnen zijn voor voorbeeld homohaat, onderzocht en aangepakt worden.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.