Nieuws

02 oktober 2019 door Patrick Simons

Eenheid tussen CGK en GKV lijkt verder weg dan ooit door positie vrouw

Het goede nieuws dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) steeds dichter bij elkaar komen, betekent ook dat de kloof met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) alleen maar groter wordt. "Eenheid van kerkverbanden lijkt verder weg dan ooit", citeert het Reformatorisch Dagblad uit een rapport van eerstgenoemde kerken.

Het rapport dat door de deputaten kerkelijke eenheid van de GKV en de commissie voor contact en samenspreking met andere kerken binnenland van de NGK werd opgesteld, wordt begin volgend jaar in de gezamelijke landelijke vergaderingen besproken. Er wordt in het rapport gesteld dat er tientallen jaren groeiende onderlinge waardering en samenwerking toch weer verwijdering is ontstaan. "Dat doet ons verdriet. Wel constateren we met dankbaarheid dat onze plaatselijke contacten meestal sterk zijn, hartelijk en verwachtingsvol, ja zelfs groeiend, maar landelijk loopt het stroef."

Er zijn tal van gesprekken geweest tussen de GKV en de CGK. Uiteindelijk bleek het grote struikelblok de positie van de vrouw in de gemeente. In 2017 besloot de synode van de GKV om vrouwen tot de ambten toe te laten, iets wat bij de synode van de CGK onbespreekbaar is.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt".

Reacties

Het ligt niet aan of ze weten wat er in de wereld leeft, of welke agenda ze hebben, maar aan hun trouw aan het Woord van God. En dat kan alleen maar gewaardeerd worden.
P
Triest, dat zo'n discussie de samenwerking tussen christenen die in dezelfde God geloven, in de weg staat. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Ik maak deel van een overleg orgaan tussen een aantal kerken uit de NGK, CGK en GKV en daar hoor duidelijk heel andere geluiden. Ik krijg de indruk dat de mensen uit de CGK synode niet weten wat er leeft in het land of een andere agenda hebben.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals