john piper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 oktober 2019 door Patrick Simons

John Piper vindt liedcultuur reformatorische kerken beperkt: "In de psalmen staat geen letter over Jezus"

John Piper was aanwezig bij de interkerkelijke predikantenconferentie die georganiseerd werd door Stichting Heart Cry, Het Zoeklicht en Geloofstoerusting. Daarin vertelde hij dat hij met verbazing naar traditionele kerkdiensten in Nederland kijkt. Het Nederlands Dagblad was erbij en deed verslag.

De bekende Amerikaaanse theoloog verbaast zich bijvoorbeeld over de wijze waarop de dienst in Nederland begint. Hij vertelt over Amerikaanse diensten waar het eerste half uur aan lofprijzing wordt besteed. "Niemand die tussen het zingen door iets zegt. Maar in veel Nederlandse kerk wordt de lofzang telkens onderbroken met teksten en praatjes. Zo leer je jouw gemeente toch niet de gemeenschap vieren met God?"

Ook verbaast Piper zich dat er in veel traditionele kerken enkel psalmen worden gezongen. "Jullie discussies over het zingen op zondag begrijp ik niet. Waarom alleen psalmen in de kerkdienst, als je ook het Nieuwe Testament hebt? In de Psalmen staat geen letter over Jezus. Wat jullie doen, is raar; je doet jezelf tekort. Waarom een liedvorm opleggen die ontstaan is in een kort tijdbestek, met een verouderd taalkleed en op melodieën van hele noten? Dat is zo beperkt! Terwijl God helemaal niet beperkt is."

Lees het hele verslag in het Nederlands Dagblad.

Reacties

Een fris geluid van John Piper. Meer variatie in de zangdiensten, bijv. zowel Psalmen als Opwekkingliederen. Ook heel goed dat hij een pleidooi houdt voor de prediking als een vorm van aanbidding en om Gods waarheid te bejubelen waardoor we Hem verheerlijken met blijdschap.
P
De reformatorische kerken beperken zich inderdaad op het zingen van psalmen. John Piper heeft gelijk in letterlijke zin dat het woord Jezus niet voortkomt in de psalmen. De psalmen wijzen echter wel naar Jezus zelfs naar Zijn wederkomst, het zijn psalmen met lofprijzing voor Zijn uitverkoren volk waar de kerk vaak aan voorbij gaat, vaak onbewust omdat het vanouds een tradities is waardoor het woord ons hart niet meer raakt.
H
Kunt u zeggen welke psalm verwijst naar Jezus' wederkomst?
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.