China katholieke kerk

Nieuws

30 september 2019 door Geerten van Breugel

Chinese overheid dwingt kerken om volkslied te zingen voor kerkdienst

Rooms-katholieke kerken in China moeten voor de dienst het Chinese volkslied zingen, de vlag hijsen en te bidden voor de natie. Dat meldt China Aid, een organisatie die de vervolging in China in de gaten houdt. Voorafgaand aan China's nationale dag op 1 oktober, heeft de Chinese Patriottische Katholieke Vereniging samen met de Bisschoppenconferentie van de Katholieke Kerk in China een verklaring uitgebracht waarin gesteld wordt dat Chinese christenen trots op de communistische partij zouden moeten zijn en dat moeten vieren.

Lokale christenen noemen dit vertoon van nationalisme ''buitensporig''. Een christen uit de provincie Fujian vertelt dat zijn kerk zelf patriottische zangwedstrijden hield. "Mensen worden nu zelfs gedwongen van het land te houden." Ook mr. Zhou, die naar een niet-overheidsgestuurde kerk gaat, vindt het "absurd". "China is terug bij een onzinnige tijd, en in sommige regio's is het nu zelfs erger dan in de Culturele Revolutie."


Christenvervolging
- Het christendom wordt vernietigd en het Westen kijkt toe en zwijgt
- Ook christenen uit Nederland horen bij de vervolgde kerk
- Waarom het goed is om als christen vervolgd te worden
- Hemeltergende stilte na aanslagen: benoem de daders en geef slachtoffers een gezicht
- Dominee Henk-Jan Prosman komt in actie en heeft een boodschap voor de media: "Stop met zelfcensuur en politieke correctheid"
Meer over Christenvervolging »

Reacties

Theologisch gezien hangt het af van de tekst van het volkslied en van de symbolen op de vlag of dat ritueeltje in een Christelijke eredienst kan worden ingepast. Bidden voor het land en voor de overheid is in ieder geval goed. Het lijkt erop dat China de propaganda voor het eigen rijk weer opvoert. Dat heb je met wereldrijken, die hebben structuurnationalisme en dat kan alleen met propagandageweld in stand gehouden worden, zonder propaganda en geweld zou het rijk uit elkaar vallen in [etnische] taalgroepen die zelfbeschikking gaan toepassen.
Heftig dit! Toch interessant om te onderzoeken welke invloed de machthebbers in de geschiedenis en doctrines van de Christelijke kerk gehad hebben. We zouden ons wel eens een hoedje kunnen schrikken.
M
Marijn,

Dit onderwerp wordt niet vaak aangesneden. Als je dat inderdaad gaat onderzoeken, schrik je je niet alleen een hoedje, maar kan je niet begrijpen waarom eea al eeuwen geloofd wordt!!!

Ja, dat mensen zelfs verworpen worden als zij de indoctrinaties niet willen na volgen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.