school
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2019 door Patrick Simons

Christelijk onderwijs onder druk: is het nog wel van deze tijd?

Opnieuw ligt de vrijheid van onderwijs en daarmee artikel 23 van de grondwet onder vuur. Daarmee komen ook christelijke scholen in gevaar. De NOS vroeg zich af of christelijk en islamitisch onderwijs eigenlijk nog wel van deze tijd is.

Het medium citeert Zeki Arslan, onderwijsspecialist op het gebied van etnische minderheden. Hij stelde eerder in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat artikel 23 voor nieuwkomers beperkend kan werken. Daarmee doelde hij op het gegeven dat er door de vrijheid van onderwijs er op de basischool al een scheiding tussen groepen kinderen is te zien. "Ik zou het zeer onwenselijk vinden als mijn kleinkind vooroordelen heeft, omdat hij nooit met uw kleinkind heeft kunnen spelen. Ik zou het ontzettend vervelend vinden als mijn kleinkind nooit uw kleinkind kan uitnodigen voor zijn verjaardag. Onderwijs vormt het belangrijkste instrument om te zorgen dat onze kinderen elkaar ontmoeten en met elkaar leren omgaan."

Overigens lijkt een afschaffing of wijziging van de onderwijsvrijheid voorlopig niet voor de hand te liggen. Het is allereerst een lange en ingewikkelde procedure om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast heerst er veel verdeeldheid over het onderwerp. Binnen het huidige kabinet willen CDA en CU bijvoorbeeld helemaal niet dat artikel 23 gewijzigd wordt. Ook minister Slob van onderwijs(ChristenUnie) stelde vorige week in gesprek met Trouw voorlopig niets te willen veranderen aan het artikel. Hij vroeg zich hardop af welk probleem je oplost met het aanpassen van de grondwet en verwees naar Frankrijk. Daar zijn namelijk alleen openbare scholen. "En hebben ze daar geen problemen met integratie?"

Het lijkt er dus op dat christelijke scholen zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken, ondanks de storm aan kritiek die de vrijheid van onderwijs de laatste weken opnieuw over zich heen krijgt. 

Reacties

Er ontvouwd zich een andere religie voor onze ogen.

Daar zal veel in onderwezen worden.

De westerse wereld kantelt in rap tempo.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.