klimaatverandering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 oktober 2019 door De Waarheidsvriend

Arnold Huijgen en Koos van Noppen in debat over zorg voor de schepping

Kan aandacht voor het klimaat trekjes krijgen van een alternatieve religie? Of is het juist de plicht van christenen om voorop te lopen in de zorg voor de schepping? In hoeverre moet je dan je levensstijl aanpassen? Wat vinden we van Groene Kerken, een opkomend verschijnsel in de Protestantse Kerk? Deze vragen legde De Waarheidsvriend voor aan dr. Arnold Huijgen, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) en columnist van De Waarheidsvriend, en Koos van Noppen, hoofd communicatie van de IZB.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Arnold schreef in het nummer van 14 februari van dit jaar in zijn column dat een aantal studenten met de vraag kwam of je als christen vlees moet laten staan. Enerzijds een goede vraag, anderzijds is het niet de bedoeling dat we nieuwe wetten gaan creëren, meent hij. Wij hebben toch vrijheid in Christus? Koos schreef in mei vorig jaar op persoonlijke titel een vlammend pamflet, waarin hij zijn verbazing uit over de achteloze houding van veel christenen ten opzichte van de schepping. We gedragen ons als messentrekkers bij de Nachtwacht, stelt hij. We maken de schepping kapot waar de Schepper bij is. Hoog tijd voor een gesprek met beide heren.

Hoe ervaren jullie de verandering in het klimaat, de vele berichten erover en de participatie van orthodoxe christenen in dit thema?
AH: "Ik zie dat sommigen in de kerk ermee bezig zijn en hun levensstijl omgooien; bij anderen is er ver‑ lamming, en bij weer anderen proef je dat ze er sceptisch tegenover staan. Ik zie wel een tendens dat organisaties zoals Woord en Daad het thema nu agenderen, dat deden ze tien jaar geleden niet."

KvN: "Mijn primaire drive is niet de actualiteit maar de geloofwaardigheid van de kerk. In het pamflet heb ik kritische vragen gesteld omdat die raken aan de geloofwaardigheid van de kerk: wij geloven dat God de Schepper is en dat Hij dagelijks betrokken is op die schepping. Mag dat geloof blijken uit de manier waarop je omgaat met die schepping? Dat staat helemaal los van de vraag of mijn gedrag impact heeft op de klimaatcrisis. Op een gegeven moment stel je voor jezelf vast: dit gedrag hoort voor mij gewoon bij een christelijke levensstijl, of het nu invloed heeft op het klimaat of niet."

AH: "Dat is een belangrijk accent. Veel kerkmensen die niet zoveel op hebben met het klimaat, storen zich aan de maakbaarheidsgedachte en aan: ‘Ik ben heiliger dan gij’, aan klimaatdrammers. Wij gaan de wereld niet redden. Er is een grote groep van qua welvaart opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Vietnam. Dat is nu een middenstandsland terwijl het een van de armste landen was van regio Azië. Die gaan hun welvaart niet inleveren. Toch moet je ook niet in een soort doemdenken terechtkomen. Ik als christen heb mijn verantwoordelijkheid."

Lees de volledige tekst van het interview met Koos van Noppen en dr. Arnold Huijgen in De Waarheidsvriend van donderdag 26 september 2019, of klik hier voor de gratis pdf van het eerste deel van het interview. 

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Reacties

M
Eh, hallo CIP? Komt het volledige interview ook nog op deze site te staan? Het eerste downloadbare gedeelte heb ik gelezen, maar dat is maar 1 bladzijde met niet veel meer tekst dan hierboven staat.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen