eenheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 september 2019 door Jeffrey Schipper

Welke naam gaan de leden van GKv en NGK geven voor hun gefuseerde kerk?

De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) gaan de komende jaren fuseren. Wat wordt de nieuwe kerknaam? Uit die enquête, die door ruim 1800 mensen is ingevuld, kwam duidelijk naar voren dat twee van de vier namen het meest geschikt gevonden worden: ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ en ‘Verenigde Gereformeerde Kerken’, meldt de regiegroep ‘Onderweg naar één Kerk’.

‘Evangelische Gereformeerde Kerken’en ‘Gemeenschap van Gereformeerde Kerken' moeten het doen met een 3e en 4e plaats. De naam ‘Nederlandse Gereformeerde Kerken’ wordt gewaardeerd als duidelijk, sober, internationaal herkenbaar, niet verwijzend naar breuk en eenwording. ‘Verenigde Gereformeerde Kerken’ wordt gewaardeerd als typering van de beoogde samenvoeging, maar ook om het uitnodigende gebaar richting andere kerken. Duidelijk is dat geen enkele naam op volledige instemming van alle kerkleden zal kunnen rekenen.

Het woord is nu aan de Generale Synode van de GKv en de Landelijke Vergadering van de NGK. Beide komen in het voorjaar van 2020 bij elkaar, en over een heel aantal agendapunten zal ook daadwerkelijk samen worden vergaderd. De naamgeving van het nieuwe kerkverband is daar één van. De Regiegroep kiest ervoor om alle vier de namen die na de eerste selectieronde overgebleven zijn met de resultaten van de enquête ter beoordeling aan de vergadering voor te leggen.

In 2017 was het 50 jaar geleden dat de NGK ontstonden na een scheuring binnen de GKv. De laatste jaren groeien NGK en GKv steeds meer naar elkaar toe. Zo is er een regiegroep tot stand gekomen die het eenwordingsproces begeleidt. Het streven is dat de twee kerkverbanden in 2023 zijn gefuseerd.

Blijf via deze website op de hoogte van de laatste fusie-ontwikkelingen.

Reacties

Nederlands Gerevangelish? Of Gerevangelische kerk? Maar, ze kunnen zich ook gewoon aansluiten bij de PKN. Het evangelisch werkverband verschilt volgens mij weinig van de vorm/verlangens/inhoud van de NGK/GKV.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.