J54

Nieuws

27 september 2019 door Redactie

Nieuw duurzaam kledingmerk voor mannen op basis van Jakobus 5:4

Sinds deze zomer is Nederland een eerlijk kledingmerk rijker. En wel een eerlijk kledingmerk dat zich op mannen richt, en dat is uniek. Het doel van kledingmerk J54 is eerlijkheid en recht brengen in de kledingindustrie door duurzame, eerlijk kleding toegankelijk en betaalbaar te maken voor mannen. Gedreven door het geloof en een tekst uit het Nieuwe Testament: Jakobus 5 vers 4 waarin wordt geschreven over de landarbeiders die naar omhoog schreeuwen voor een eerlijk loon.

Eerlijke mannenmode is lastig te krijgen
Er zijn in Nederland weinig eerlijk kledingmerken voor mannen. Het zijn vaak de internationale merken, uit bijvoorbeeld Duitsland of Scandinavië. Waar de keuze voor vrouwen groter is, is er voor mannen weinig aanbod in eerlijke kleding. Dat ondervond ondernemer Johan Bonte zelf jarenlang aan der lijve. “Ik ben zo’n negen jaar geleden begonnen met het herinrichten van mijn kledingkast door zoveel mogelijk eerlijke kleding te kopen, omdat ik het onrecht richting de arbeiders niet kon aanzien. Ik gaf voorlichting over eerlijke kleding op middelbare scholen. Mede door teksten als Micha 6:8 en Jakobus 5:4 werd ik extra aangespoord hier zelf actief mee aan de slag te gaan. In mijn zoektocht naar eerlijke kleding heb ik regelmatig lang moeten zoeken. Het was vaak meer een kwestie van goed zoeken en dan toevallig mooie shirts vinden. Die waren dan vrij prijzig.”

Na jaren tegen dezelfde hindernissen te blijven oplopen, besloot Johan zelf een kledingmerk op te zetten: “Door mijn eigen ervaringen gedreven, kwam ik op het idee om dan zelf in dat gat te springen. Ik wil eerlijke kleding toegankelijk maken voor mannen. Want er zijn meer mannen zoals ik die ook voor duurzaam en eerlijk willen gaan. Voor hen wil ik het makkelijker maken.” De lancering was op de New-Wine Zomerconferentie waar ongeveer 6000 bezoekers aanwezig waren en kennis maakten met het kledingmerk. De reacties waren enthousiast en positief: de kleding werd goed verkocht.

J54 - Eerlijke kleding kan betaalbaar zijn
Met zijn merk J54 -een directe verwijzing naar de bijbeltekst uit Jakobus 5:4 over landarbeiders die naar omhoog schreeuwen om eerlijk loon- wil Johan moderne kleding aanbieden voor met name mannen tussen 20 en 50 jaar. Met als doel om een ander geluid te laten horen in de kledingindustrie: het geluid van eerlijkheid en recht doen. “Arbeiders in lage loon-landen schreeuwen al jaren om een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. Dat krijgen ze niet, omdat wij westerlingen liever kiezen voor een fast-fashion shirt met een lage prijs, dan een iets duurder shirt dat duurzaam is. Met deze mannenkleding wil ik luisteren naar dat schreeuwen, door zelf een antwoord voor mannen te bieden”, aldus Johan.

Het logo van J54 heeft niet voor niets 3 katoenplantjes in zich, verwijzend naar de katoenvelden en katoenplukkers. Die duurzame kleding hoeft niet duur te zijn. Zo is een t-shirt van J54 al te koop voor € 24,95. “Voor mij gaat eerlijkheid twee kanten op. Eerlijkheid richting de arbeider die een eerlijk loon krijgt, en eerlijkheid richting de consument die niet teveel hoeft te betalen.”

Klik hier voor meer informatie

Reacties

N
Toch mooi voor een gierige Hollander ,geen cent teveel en toch het geweten gerust gesteld

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals