echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 september 2019 door Jeffrey Schipper

'Ik heb spijt van mijn echtscheiding, maar kan niet meer terug'

'Ik heb veel spijt van mijn scheiding, maar kan niet meer terug. Ik heb veel verdriet over wat ik iedereen heb aangedaan. Hoe ga ik met mijn schuld om? Ik kan het nooit meer goedmaken', aldus een 'wanhopige en verdrietige' vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. B. M. Meuleman geeft antwoord.

"Laat ik beginnen met te zeggen dat u tegenover de Heere uw schuld niet goed kunt maken, maar dat dit ook niet hoeft. U mag Hem al uw schuld belijden want Hij is een schuldvergevend God. Hij laat geen zondaar staan die zijn of haar schuld oprecht aan Hem belijdt. Om Christus’ wil zal Hij u graag al uw schuld en zonde en tekortkoming vergeven. Geen zonde, geen schuld is voor Hem te groot om te kunnen vergeven. 'Waar de zonde meerder geworden is, daar is de genade veel meer overvloedig geweest', Romeinen 5:20.

Tegelijk ziet u ook wel hoe de zonde haar sporen trekt en breuklijnen nalaat in uw leven en in dat van de mensen om u heen. Ik ken de reden niet waarom u gescheiden bent en hertrouwd. Kan het zijn dat de concrete aanleiding en omstandigheden niet zozeer bij u liggen maar bij uw vorige man? Schuldgevoelens hebben niet altijd een geestelijke oorzaak maar kunnen ook het gevolg zijn van onomkeerbare situaties waar u zelf niets aan kunt doen. Misschien was er voor u een Bijbelse grond om te mogen scheiden en hertrouwen? Ook kunnen schuldgevoelens een meer psychische oorzaak hebben en zijn ze niet zozeer geestelijk als wel psychologisch van aard. Dit zijn allemaal zaken die u eerlijk voor de Heere mag neerleggen in het gebed: 'Doorgrond me en ken mijn hart, o Heere.'"

De hersteld hervormde predikant raadt de moeder aan om deze moeilijke situatie aan iemand voor te leggen met wie zij van hart tot hart kan spreken en die vanuit de Schrift raad kan geven. "Dat u hertrouwd bent, hoeft niet te betekenen dat u het contact met uw kinderen afsluit. Probeer in goed overleg met uw huidige man te zoeken naar mogelijkheden om dit contact open te houden."


Echtscheiding
- De mooiste dag van Elyse eindigde in een nachtmerrie: "Ik vroeg God om mijn huwelijk te redden"
- Marianne Grandia scheidde van haar man: "Ik nagelde mijzelf elke dag aan het kruis om wat ik mijn kinderen had aangedaan"
- Na haar scheiding ging Pascalle Laban door een rouwproces: "De pijn van afwijzing in de kerk was heftig"
- Dick trouwde voor de derde keer: “De kerkelijke zegen hebben we nooit gekregen”
- "Er is veel spraakverwarring rondom echtscheiden"
Meer over Echtscheiding »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

A
Ik kan makkelijk praten maar ik ken vanuit mijn ervaring als voorganger voorbeelden dat Jezus gebroken huwelijken heelt en geneest en herstelt.
J
Je kan altijd terug en opnieuw beginnen
B
Nee, dit kan niet altijd. Wat als je zelf óf je ex-partner (of beiden) weer hertrouwd zijn??

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events