syrie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 september 2019 door Patrick Simons

Aantal christenen in Syrië daalt explosief: "Ouder wordende minderheid met onzekere toekomst"

Dat de situatie in Syrië al jarenlang instabiel is, is voor veel mensen geen verrassing. Het heeft echter ook grote gevolgen voor de kerken in het land. De kerken vergrijzen namelijk in rap tempo doordat jongeren naar het buitenland vluchten.

Dat meldt Open Doors op haar eigen website. Voor wie de ernst van de situatie in het land niet goed kan inschatten: in de afgelopen 8.5 jaar kwamen meer dan een half miljoen mensen in Syrië om het leven. Maar liefst elf miljoen moesten hun huis uitvluchten waarvan de helft uiteindelijk het land verliest. Ook christenen zijn veelvuldig gevlucht voor IS, zo meldt Open Doors. Waar er voor 2011 in Syrië zo'n 2.2 miljoen christenen woonden, is maar liefst 80% daarvan weggetrokken waardoor er slechts 450.000 zijn overgebleven.

Vooral veel jongeren vertrokken. Daardoor is de sociale infrastructuur van het land volledig ingestot. De kerk is totaal vergrijsd en ouderen worden slecht verzorgd omdat er simpelweg nauwelijks jongeren meer te vinden zijn in het land. Pastor Abdallah (47) uit Aleppo, is één van de achterblijvers. Hij besloot om niet te vluchten maar samen met zijn vrouw de gemeente te blijven dienen. "Er waren zware tijden. Op een dag werd onze kerk omsingeld en werd er zwaar gevochten. Drie gemeenteleden zijn vanwege hun geloof ontvoerd, ze zijn nog steeds niet teruggekeerd."

Ook de maroniet bisschop van Damascus, Sasmir Nassar, ziet het somber in. "Het beeld over christenen in Syrië is dat van een ouder wordende minderheid met een onzekere toekomst", zei hij eeder dit jaar in een toespraak. Toch zijn er in het land, dat op plaats 11 van de Ranglijst Christenvervolging staat, nog we jongeren te vinden. Zoals Gabi Korajian (18). Hij verloor twee broers die gedood werden tijdens hun dienstplicht. "Ik was zo jong, maar onze omstandigheden maakten me oud. Mijn familie leed enorm en ik kon er niets aan doen. Ik studeer nu in Damascus en ik hoop de beste chirurg ter wereld te worden. Ik wilde altijd dokter worden om mensen in leven te houden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen