regenboog
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 september 2019 door Patrick Simons

Winst 'christelijke' fastfoodketen VS verdubbelt ondanks boycot homobeweging

Een fastfoodketen dat als bedrijfsdoel heeft om te leven en te werken tot eer van God. Dat is in één zin wat Chick-fil-A eigenlijk. is. Het Amerikaanse keten bestaat al zo'n 50 jaar en heeft 2300 vestigingen. Je kunt hier terecht voor een heerlijk broodje kip. Het Reformatorisch Dagblad maakte een bijzondere reportage over deze franchise.

Maar dat is niet wat Chick-fil-A zo bijzonder maakt. Oprichter Trutt Cathy vindt het belangrijker om tot eer van God te werken en te leven dan hoge winsten te behalen. Dat leidde in het verleden tot tal van opvallende bedrijfsbeslissingen die volgens kenners gegarandeerd de ondergang van het bedrijf zouden betekenen. Maar niets is minder waar. Een voorbeeld hiervan is dat alle vestigingen op zondag gesloten zijn.

De inmiddels overleden oprichter zei ooit in een interview: "In de eerste plaats heeft God ons mensen geroepen om tot Zijn eer te leven. Dat is ook het primaire doel van ons bedrijf. We zijn er om Hem te verheerlijken. Ten tweede heeft God geboden dat we zes dagen werken en één dag rusten. Dat gebod geldt voor alle mensen. Ook voor degenen die Zijn Naam niet willen grootmaken. Ten derde is het voor alle mensen goed om ten minste een dag niet te werken. Sluiting op zondag is een zegen."

Huidig CEO Dan T. Cathy stelde in 2012 het homohuwelijk radicaal af te wijzen. "We steunen onvoorwaardelijk de Bijbelse visie op huwelijk en gezin", zei hij destijds. Dat leverde een storm van kritiek op en dit zou volgens sommige economen het einde van het keten inluiden. De homolobby riep direct op om Chick-fil-A te boycotten en er werden ook tal van acties georganiseerd.

Verder gaven burgemeesters van grote steden als Chicago en Boston aan geen vergunning meer te verlenen voor vestigingen van Chick-fil-A. Dat alles werkte echter totaal niet. De winst van het keten groeide explosief. In 2012 was dat 4.6 miljard dollar en in 2018 10.46 miljard. Dan T. Cathy zag maar één verklaring: "God is ons genadig geweest en heeft ons gezegend. Opa zei dat God gehoorzaamheid aan Zijn wetten wil zegenen. En die zegen is belangrijker dan de boycot van de homobeweging."

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Het tij keert in de USA, het lukt de politiekcorrecten niet meer om mensen en bedrijven te straffen en te intimideren. Ik voorzie dat dit in Europa anders zal zijn, dat in Europa nog steeds mensen hun banen kwijtraken en hun bedrijven failliet zien gaan door de wraakzucht van politiekcorrecte moralisten. God zegent de USA, maar verlaat Europa, denk ik. Ondertussen moeten wij Christenen leren om ons niet te schamen voor het Evangelie, waarvoor de belangrijkste stap is dat we nooit excuses aanbieden als die op hoge toon van ons geëist worden .
J
Hello Kees,

Het staat voor mij vast, dat als er een andere president gekozen zou zijn, dan was de afbraak van het Christendom in de USA in versnelde vorm door gegaan.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.