world vision
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 september 2019 door Patrick Simons

Bijzonder: World Vision draait rollen om en laat kinderen voortaan sponsorouders kiezen

Het sponsoren van kinderen in derde wereldlanden komt onder christenen (en niet-christenen) ontzettend veel voor. De werkwijze is daarbij eenvoudig: je kiest een kindje waar je vervolgens maandelijks een bedrag aan schenkt. De organsiatie die dit regelt, zorgt er vervolgens voor dat het door jou gesponsorde kind van dat geld eten en drinken krijgt, maar ook naar school kan. Een prima manier om kinderen te helpen. Wordl Vision besloot nu echter om de boel volledig om te draaien.

Het heeft natuurlijk iets vreemds: het kiezen uit tientallen kinderen, waarbij de schattigste meestal als eerste worden gekozen. Daarom kiezen sommige organisaties er ook voor om mensen die willen sponsoren gewoon een kind toe te wijzen. World Vision besloot het echter heel anders te doen. Hier kiezen de sponsoren niet het kindje, maar kiezen de kinderen een sponsor. Een megakerk in het zuiden van de Amerikaanse staat Indiana besloot om bijna 1000 kinderen in Guatemala te sponsoren. Er werden foto's van lachende gezichten van de leden van de kerk opgehangen en de kinderen mochten één voor één iemand kiezen waar ze een 'klik' mee hadden. Die persoon werd dan hun persoonlijke sponsor.

In gesprek met Christianity Today vertelt Edgar Sandoval, directeur van de organisatie, dat het slechts een eerste stap is in hun nieuwe werkwijze. "We geloven in een nieuwe frisse manier van het helpen van kinderen. We willen samen met hen aan verandering werken en ze leren om belangrijke keuzes te maken in het leven. Dit is daar de eerste van."

Reacties

Ik noem het de "Mc Donald-cultuur"; kiezen, kiezen, kiezen. Op grond waarvan maakt het kind de keuze, op grond waarvan maakt de "sponsor " zijn keuze....

Zelf als pleegouders kregen wij ook eindeloze keuzes én mochten we ook eindeloos ver gaan in de voorkeur voor een pleegkind. Het was confronterend, dit willen we niet!!

Oplossing: laat de organisatie matchen, wees tevreden met het jou toegewezen (sponsor)kind en vv wat betreft het (sponsor)kind.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.