misbruik

Nieuws

26 september 2019 door Patrick Simons

Kleine kerken vinden het lastig om vertrouwenspersoon seksueel misbruik te vinden

Het is van groot belang dat een kerkelijke gemeente een vertrouwenspersoon heeft waar het mogelijk is om seksueel misbruik te melden. Voor kleine gemeenten blijkt het echter lastig te zijn om vertrouwenspersonen aan te stellen.

Dat meldt het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van een beleidsrapport van de deputaten seksueel misbruik van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). De synode van het kerkgemeenschap gaat het beleidsrapport in het voorjaar van 2020 verder bespreken. De conclusies wordt getrokken naar aanleiding van een enquête die samen met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) werd opgesteld.

Uit de uitkomsten van deze enquete blijkt dat op dit moment zo'n 85% van de gemeenten binnen de NGK en de GKV een vertrouwenspersoon hebben. Vooral voor kleine gemeenten is het lastig een vertrouwenspersoon te vinden. Dat komt allereerst doordat er weinig geschikte mensen te vinden zijn. Daarbij is de mate van onafhankelijkheid niet voldoende om als vertrouwenspersoon te kunnen fungeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen