Theologische Universiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 september 2019 door Geerten van Breugel

Theologische studentenvereniging met louter vrouwen aan het roer: ''We willen niet allemaal predikant worden''

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) bestaat 125 jaar. Op de universiteit worden predikanten opgeleidt, maar studeren ook vrouwen, die in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) geen predikant kunnen worden. Het bestuur van studentenvereniging Pfsar in Apeldoorn bestaat zelfs alleen uit vrouwen. Noor van Pelt, bestuurslid van de vereniging in het NRC: "In mijn kerk voelde ik niet de ruimte om alle vragen te stellen die ik had. Juist hier kan ik er elke dag mee bezig zijn.”

De vrouwen laten de mogelijkheid open om predikant te worden binnen een kerkverband dat dit wel openlaat. Maar ook kijken ze buiten hun kader: een ander geluid op YouTube of Instagram laten horen behoort ook tot de opties. "Iedereen vertelt elkaar daar de hele dag dat je perfect bent zoals je bent. Als christen leer je dat je hoe dan ook tekortschiet ten opzichte van God en elkaar, maar dat God genade schenkt. Je hoeft het niet allemaal zélf te doen. Dat kan ontspanning geven.”

Ze zitten op de opleiding om zichzelf te onplooien. Zo geeft een bestuurslid aan dat ze binnen haar kerk niet de ruimte kreeg vragen te stellen. Ook noemt ze als pluspunt dat in Apeldoorn de oude talen een prominente plek krijgen. Hun toekomstvisie voor de kerk? ”In elk geval géén scheuringen. We leren hier op de vereniging juist dat je óók kerk kunt zijn terwijl je niet over alles hetzelfde denkt.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.