erdogan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 september 2019 door CIDI

Turkse president Erdogan vergelijkt ‘bloedbad Gazastrook’ met de Holocaust

“Wanneer wij kijken naar de nazi-genocide op de Joden, kijken wij met hetzelfde perspectief naar het bloedbad in de Gazastrook”. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip ErdoÄŸan gezegd op een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de VN in New York, meldt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Erdogan maakte zijn opmerkingen op de 74e sessie van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Voor zijn speech haalde hij een misleidende kaart tevoorschijn, die aan zou moeten tonen dat Israël zijn grondgebied gedurende de afgelopen decennia meerdere malen heeft uitgebreid. De kaart toont zeer accuraat de uitwerking van het VN-delingsplan dat in 1947 werd gepresenteerd. Wat er niet bij wordt vermeld, is dat de Joodse zijde dit plan accepteerde, maar de Arabische zijde het verwierp. 

Nadat de Arabieren het VN-delingsplan van 1947 niet accepteerden, besloot de Joodse gemeenschap toch de Staat Israël uit te roepen. Naburige Arabische staten vielen de kersverse Joodse staat collectief aan met als bedoeling die te vernietigen en de Joodse aanwezigheid in het land te beëindigen. De Joodse staat overleefde deze poging, werd erkend door het grootste gedeelte van de internationale gemeenschap en werd soeverein. Maar de Westelijke Jordaanoever werd door Jordanië veroverd en de Gazastrook door Egypte.

Stevige kritiek
De Holocaust-vergelijking door de Turkse president kon op stevige repliek uit Israël rekenen. “Zij die niet stoppen met liegen over Israël, en die Koerden in hun eigen land afslachten, zij die de verschrikkelijke massamoord op de Armeniërs ontkennen – zij zullen niet Israël de les lezen. ErdoÄŸan, stop met liegen”, aldus de Israëlische premier Netanyahu.

Erdogan noemde Israël eerder de meest racistische en fascistische staat ter wereld. Erdogan ziet geen verschil tussen Hitlers obsessie voor het Arische ras en deze vorig jaar nieuw aangenomen wet door het Israëlische parlement. "De geest van Hitler, die de wereld naar de afgrond heeft geleid, heeft ingang gevonden bij een aantal Israëlische leiders", liet de Turkse president weten.

Eerder verzette Erdogan zich tegen de 'verjoodsing' van Jeruzalem. De president riep in 2017 moslims wereldwijd opnieuw op om de Al-Aksa moskee op de Tempelberg te bezoeken. "De 'bezetting' van Jeruzalem is een belediging voor ons", zei hij destijds.

Zie ook: Waarom verkiezingszege Erdogan voor iedere christen slecht nieuws is.

Reacties

P
Erdogan spreekt als de antichrist de grote verleider, zijn ondergang is verzekerd.
Ach in de VN (en aanverwante organisaties), worden meer historische leugens verteld. En in dit geval ist ook nog wié het zegt.

Dat zegt genoeg....

H
Helemaal met je eens Hans.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.