Jan

Nieuws

25 september 2019 door Patrick Simons

Discussie over bijzonder onderwijs bij De Hofbar: "Het mooie van vrijheid is dat je zelf de keuze hebt"

Mede door een uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar islamitisch onderwijs, staat het bijzonder onderwijs de laatste weken opnieuw behoorlijk onder druk. Deze week voerden Klaas Dijkhoff (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) er al een debat over en dinsdagavond was het al dan niet afschaffen van het bijzonder onderwijs het thema van het tv-programma De Hofbar. Onder andere Jan van den Bosch schoof aan.

Ook Gerdien Lasscha was te gast bij het programma. Zij is een moeder van een kind dat op een reformatorische school zit. "Waar ik vooral van schrok is het oproepen tot geweld. Dat vind ik echt heel kwalijk en het is echt niet zo dat dit op onze scholen gebeurt. Ik vind het vooral jammer dat dit de aanleiding is om heel artikel 23 (vrijheid van onderwijs red.) weer eens onder de loep te nemen. Waarom zou je door misstanden op een islamitische school ineens ook naar een reformatorische school moeten kijken? Wij kiezen als ouders voor reformatorisch onderwijs omdat we een school willen die aansluit bij onze opvoeding."

Vervolgens wordt er in het programma ingezoomd op het thema homoseksualiteit, wat op veel reformatorische scholen ook een heikel onderwerp is. De redactie van De Hofbar heeft ook enkele reformatorische scholen gebeld om te vragen hoe ze hiermee omgaan. Daar komen eigenlijk nauwelijks verrassingen uit. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen het al dan niet praktiseren van homoseksualiteit. "Ik dacht dat de discussie ging over vrijheid van onderwijs en vrijheid van godsdienst op scholen", stelt Jan van den Bosch. "Nu wordt het heel erg versmald tot homoseksualiteit. Maar er is natuurlijk wel meer aan de hand. 70% van de ouders kiest voor bijzonder onderwijs omdat ze vinden dat hun kind daar goed onderwijs krijgt. Dat is helemaal waar."

Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid van de SP, is ook aanwezig en begint over de acceptatieplicht. Volgens hem is het belachelijk dat scholen kinderen kunnen weigeren omdat ze geen rok dragen of leraren omdat ze homoseksueel zijn. Van den Bosch: "Vaak is het zo dat leraren en leerlingen achter de levensbeschouwing en opvattingen van de school moeten staan. Maar als je je er niet in kunt vinden, ga je daar toch niet met plezier voor de klas staan of in de klas zitten? Ik vind dat juist het mooie van vrijheid. Je hebt hier de keuze. Dat heb je bijvoorbeeld in Saudi-Arabië niet. Dat land sponsort met veel geld weekendscholen waar het salafisme verkondigd wordt. Er zijn tegelijkertijd een miljoen christenen in Saudi-Arabië. Maar daar is geen christelijke school, daar is geen kerk en er luidt geen enkele kerkklok. Dat vind ik verderfelijk."

Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjes stelt vervolgens in het programma dat "politici huiverig zijn om artikel 23 aan te passen". Er wordt volgens hem heel verschillend over gedacht. "Ik denk dat je bijzonder onderwijs niet af kunt schaffen. Daarvoor is er teveel animo om bijzonder onderwijs te volgen. Wat je wel ziet is dat het religieus bijzonder onderwijs een aantal voorrechten heeft op dit moment die langzaam maar zeker gaan verdwijnen. De acceptatieplicht gaat er bijvoorbeeld inkomen. Overigens is er nog veel meer bijzonder onderwijs dan enkel religieus onderwijs." Jan van den Bosch: "Het wordt nu gereduceerd tot reformatorisch onderwijs, terwijl er natuurlijk ook protestant-christelijk onderwijs is en daar gaat het er heel anders aan toe."

Bekijk hier de hele uitzending

Reacties

T
Iedere godsdienst een eigen school?

Wilt u alles wat zich godsdienst noemt vrijheid van geloof geven met eigen scholen?

Kunnen kerken /godsdiensten verboden worden? De scientologie kerk in Engeland werd verboden. In Nederland bestond in de jaren tachtig Satanskerk op de Wallen.

Het kennisgebrek dat ertoe geleid heeft om islam en christendom als gelijkwaardig te beschouwen komt van gemakzucht. De sjaria staat boven de grondwet? Nee? Dan ook geen islamitische scholen.

Tolerant zijn jegens het kwaad is verraad aan de vrijheid.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals