Klaas Dijkhoff
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 september 2019 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers vs. Klaas Dijkhoff over onderwijsvrijheid - 8 uitspraken

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gingen afgelopen weekend in debat over de onderwijsvrijheid. Dijkhoff zette eerder in een discussiestuk vraagtekens bij de houdbaarheid van het veelbesproken artikel 23. Volgens Segers zoekt Dijkhoff daarmee ‘ruzie met de verkeerde mensen’. CIP.nl zet een aantal uitspraken die de politici in diverse media deden op een rijtje.

Gert-Jan Segers

  • "Als er een sektarisch groepje christenen zou zijn dat net zulke verwerpelijke dingen roept als salafisten, moet de overheid op dezelfde manier optreden. De wet is voor iedereen gelijk" - Reformatorisch Dagblad.
  • "Ik merk een sluimerend verlangen naar staatsonderwijs, een overheid die duidelijk kaders aangeeft voor goed onderwijs en voorschrijft wat fatsoen is" - Nederlands Dagblad.
  • "Over het doel zijn we het eens: ook ik wil dat scholen leerlingen voorbereiden op een plek in een pluriforme samenleving. Maar het middel dat de VVD kiest, een acceptatieplicht, is daarvoor niet nodig. Slechts 3 procent van het aantal scholen in ons land, selecteert aan de poort"- Reformatorisch Dagblad.
  • "We vragen de Partij voor de Dieren ook niet om een jager als lid te aanvaarden. Ik zou die vrijheid graag hoog willen houden" - AD.

Klaas Dijkhoff

  • "Ik denk dat scholen die slechts een selecte groep kinderen toelaten, hun leerlingen onvoldoende voorbereiden op deelname aan een pluriforme samenleving" - Reformatorisch Dagblad.
  • "Onderwijsvrijheid betekent niet dat je kinderen leert dat twee plus twee vier is, en tegelijk dat andersgelovigen dood moeten. Onderwijsvrijheid is wederkerig: je mag er zelf gebruik van maken, maar je moet die vrijheid ook voor anderen in stand houden" - Nederlands Dagblad.
  • "Ik begrijp best dat het christelijke scholen er alles aan is gelegen dat de onderwijsvrijheid blijft bestaan. Maar dat kan alleen als de overheid middelen in handen heeft om scholen die deze vrijheid alleen voor zichzelf wensen en in feite streven naar wereldoverheersing, aan te pakken" - Reformatorisch Dagblad.
  • Over de gevolgen van het aanpassen van artikel 23: "Denk niet dat het leidt tot een toeloop van kortgerokte liberalen naar streng christelijke scholen" - AD.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.