jan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 september 2019 door Jan van Dooijeweert

Jan van Dooijeweert ziet Evangelische Omroep zonder Evangelie: 'Of de Heiland erachter staat telt niet meer mee'

Jan van Dooijeweert las in één van de reacties op CIP.nl het volgende zinnetje: “Wie zou niet wenen?” Het stond onder het artikel over het uittreden van leden van de ledenraad van de Evangelische Omroep.

Je kun toch haast niet geloven dat het allemaal waar is wat er gebeurt….
We hadden een Evangelische Omroep….

Daar voelden heel veel mensen zich bij thuis. Een omroep waar we echt konden horen waar het om gaat in het leven: Jezus Christus, de gekruisigde, Die weer opgestaan is uit de dood. Wat hebben velen zich verheugd in de meditaties, het zingen, de vragenrubrieken, de Bijbelstudies.

En niet alleen de Reformatorische Christenen, maar ook de Evangelische… Indertijd kwam ik vaak in Limburg. Echt fijne Rooms-Katholieke mensen… wat heb ik vaak complimenten gekregen voor de Evangelische Omroep.

Het was een omroep met een fundament, de Bijbel en haar boodschap. Tot versterking van ons geloofsleven en ook als boodschap voor alle mensen die de Bijbel, en Jezus Christus, niet kenden.

Wat luisterden heel veel mensen gretig naar 'de fruitmand'! Ik weet van tientallen onkerkelijke mensen die genoten van het zingen.

Vanuit de rechterflank was er helaas ook veel tegenwerking en een afwijzende opstelling. Dominees kregen 'straf' als ze durfden op te treden via de EO.

Jonge mensen werden gewezen op de gevaren….

En nu gaan we verder…. Weg van het Woord van God. We zoeken aansluiting in de wereld van vandaag. We proberen mee te doen met de grote massa.... Of de Heiland daar ook achter staat telt niet meer mee. We durven mee te doen met alles. (een beetje scherp gesteld)

En het resultaat: 'Onze' Evangelische Omroep…. zonder Evangelie. Geen ondersteuning van het geloof, geen boodschap naar buiten.

Wat doen we toch als Christenen?

Waarom moeten we op allerlei manieren ons gedachtengoed prijsgeven aan de wereld rond om ons heen? Waarom blijven we niet eenvoudigweg bij het Evangelie van Jezus Christus: Genade voor zondaren. Liefde van God die uitgaat naar zondige mensen. In plaats van te proberen om God in allerlei bochten te wringen opdat Hij onze mening zal aanvaarden.

Hij doet dat nooit!

Hij is de volstrekt Heilige. De geheel Andere.

Laten we daar weer aan gaan denken; als EO. Als gewone burger in dit schone land. Als dominee op de preekstoel, als voorganger op het podium.

Christen; wees Christen! Alleen wie volharden zal tot het einde… die zal zalig worden.

Reacties

Een zeer behartigenswaardig mening!

Hebben we liefde voor de wereld en zoeken we uit vrees voor verguizing en haat aansluiting bij de wereld door ons in allerlei bochten te wringen en de Bijbel te laten buikspreken? Of zoeken we zuivere waarheid van Gods Woord, wat het ook kost? Inderdaad, alleen wie volharden tot het eind ….. (o.a. Matt. 10:22).

W
ik denk terug aan vragen aan de weg door ds.J.H. Velema en later dr. W.Verboom

Laat ons de rustdag wijden enz. Veel opgenomen en kan ze nog beluistere.!
T
Vanuit de rechterflank was er veel kritiek op de EO. Ik zal niet zeker niet zeggen dat al die kritiek goed was. Maar het gaat mij te ver om ál die kritiek af te wijzen. In het Reformatorisch Dagblad van juni 1975 stond een kritisch stuk over de EO dat mij destijds toch wel enigszins te denken gaf.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.