kerk

Dagelijks leven

24 september 2019 door Patrick Simons

Minister Van Engelshoven: kerken hebben meer dan alleen religieuze betekenis

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is zelf niet gelovig, maar heeft zeker wel iets met kerken. Dat vertelt ze in gesprek met het NRC. Zo heeft ze 325 miljoen euro uitgetrokken voor het behoud van Nederlands erfgoed, en kerken in het bijzonder.

Kerken lopen steeds meer leeg, of zijn zelfs al leeg. Van Engelshoven vindt echter dat een kerk meer dan alleen een religieuze betekenis hebben. Ze vertellen ons volgens haar wie we zijn. Nederland heeft volgens haar behoefte aan zo'n verhaal. "Willen wij kunnen uitleggen waarom we dingen doen zoals we doen, dan hebben we het over onze geschiedenis, dan is dat een verhaal dat we moeten vertellen. En er is niks wat een verhaal zo goed vertelt als objecten: een beeld, een schilderij, een gebouw, een kerkgebouw. Dat maakt erfgoed zo ontzettend van betekenis."

Columnist Bas Heijne vindt het met bovenstaande uitspraken in het achterhoofd ironisch dat juist deze minister de universitaire studies die zich met bovenstaand 'verhaal' bezighouden nóg verder wil uithollen, door geld bij de alfa- en gammestudies weg te nemen en over te hevelen naar technische studies. 'Er moest geschoven worden binnen de begroting, dus werd het zaakje "quick and dirty" geregeld zoals de minister het zelf uitdrukt. Quick and dirty, dat is heel andere taal dan filosofisch gezwijmel over de betekenis van de kerk in het Nederlands landschap. Een beeld, een schilderij, een gebouw, een kerkgebouw 'vertellen' op zichzelf helemaal niets. Niet als je er niks van weet, niet als je je er niet in verdiept, niet als je niet de geschiedenis en context kent.'

Lees de hele column in het NRC

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen