Sigrid Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2019 door CIDI

Geen Nederlands geld naar Palestijnse vluchtelingenorganisatie totdat de VN toereikend optreedt

Nederland gaat geen geld overmaken naar de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA “totdat de VN toereikend heeft opgetreden”. Dat laat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten in antwoord op Kamervragen van Joël Voordewind (CU) en Wybren van Haga (VVD).

Nadat de Amerikaanse president Trump miljoenen aan hulpgeld aan UNRWA had ingehouden, heeft de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de jaarlijkse bijdrage van Nederland vorig jaar versneld aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen overgemaakt. SGP-leider Kees van der Staaij reageerde destijds verontwaardigd. "Dit is een politieke actie die is gericht tegen het besluit van de Amerikaanse regering om de druk op de Palestijnen op te voeren in het Palestijns-Israëlische vredesproces."

Daar komt nog bij dat in juli een vernietigend rapport naar buiten kwam van de ethische commissie inzake UNRWA. De top van de omstreden vluchtelingenorganisatie zou zich schuldig maken aan integriteitsschendingen en corruptie. Een dag na het uitkomen van het rapport liet het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weten aan de NOS dat de jaarlijkse bijdrage van 13 miljoen van Nederland euro “voorlopig wordt opgeschort.” In antwoord op Kamervragen van de PVV liet de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking echter tevens weten dat het Kabinet voornemens is de jaarlijkse bijdrage aan UNRWA de komende jaren voort te zetten. 

Vervolgens hebben Voordewind (CU) en Van Haga (VVD) nieuwe Kamervragen opgesteld. Minister Kaag schrijft te wachten op het oordeel van de onafhankelijke inspectie van de VN. “Nederland gaat niet over tot betaling van financiële bijdragen (van zowel de algemene vrijwillige bijdrage als de reguliere eindejaar bijdrage) totdat de VN toereikend heeft opgetreden”.

Zie ook: Deze video maakt duidelijk waarom Palestijnen nog steeds 'vluchtelingen' worden genoemd en Van der Staaij vindt uitleg over Nederlandse miljoenen aan Palestijnen "onbevredigend".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.