David Verboom Medair credits

Nieuws

23 september 2019 door Geerten van Breugel

Directeur David Verboom van Medair: "We moeten Syrië niet vergeten, crisis blijft doorgaan"

Het is al het 9e jaar van de crisis in Syrië en de ernstige gevolgen hebben een impact op het hele Midden Oosten tot bij ons in het land. Dromen zijn de kop ingedrukt. “Juist daarom moeten we Syrië niet vergeten”, vindt David Verboom. De directeur van Medair was in Syrië en buurlanden om de lokale staf van de hulpverleningsorganisatie te ontmoeten en ze bij hun belangrijke werk te ondersteunen.

Medair is een internationale humanitaire hulporganisatie die levensreddende noodhulp en blijvend herstel biedt aan afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld. Sinds 1989 hebben we miljoenen mensen geholpen die zijn getroffen door een ramp, conflict of crisis.

Verhalen over de situatie in het land in het Midden-Oosten zijn er te over. De nood blijft hoog, zag Verboom met eigen ogen. “De crisis blijft voortgaan. De Verenigde Naties stellen dat er bijna zes miljoen mensen zijn gevlucht uit het land. En nog eens zes miljoen inwoners hebben het binnen het land ergens anders moeten zoeken. Je ziet verwoestingen aan huizen, de bevolking is ernstig geraakt en mensen zijn beschadigd.”

Niet meer dromen
Sommige inwoners van Syrië zijn niet uit het land weggevlucht. De directeur van Medair kwam in contact met een jonge vrouw die haar droom echter wel in rook op zag gaan. “Door de oorlog was het ouderlijk huis beschadigd en was ze met haar ouders gedwongen op verschillende plekken te gaan wonen. Ik vroeg haar wat ze later graag zou doen. De jonge vrouw verlangde naar een gezin en een mooie baan. Maar ze zorgt nu voor haar ouders. Door de crisis is zij haar dromen kwijtgeraakt.”  

"De jonge vrouw verlangde naar een gezin en een mooie baan. Maar ze zorgt nu voor haar ouders. Door de crisis is zij haar dromen kwijtgeraakt."

Medair werkt al lang in het gebied. Zo is de organisatie al vanaf het begin actief in Libanon en Jordanië en werkt sinds 2015 ook in Syrië. “We helpen ook in Jordanië, Libanon en Irak”, geeft Verboom aan. “In Libanon, bijvoorbeeld, zijn er anderhalf miljoen vluchtelingen, op een inwonersaantal van vier miljoen. Terwijl iedereen terug wil naar hun land van herkomst. Het is heel triest als je dat ziet en mensen daarover spreekt.” Veel vluchtelingen weten dan ook helemaal niet hoe het met familie in het thuisland gaat en moesten alles achterlaten. Verboom: “Ik ontmoette een gezin met een gehandicapt kind. Terwijl we ze bezochten in hun tentje in een kamp in Libanon, spraken we over de toekomst en de moeder van het gezin brak in tranen uit. De familie vluchtte via de bergen, dus het kind moest daar overheen gedragen worden. Maar ook vader kreeg een beroerte en is aan een kant verlamd. Pas dan proef je er iets van wat vluchtelingen meemaken.”

Hulp aan mensen met handicap
Op het verlenen van hulp aan mensen met een handicap legt Medair de nadruk. De Verenigde Naties geven aan dat een vijfde van de vluchtelingen in Syrië en Libanon leven met een handicap, op wat voor manier dan ook. Bijna 50 procent van dit aantal komt door de oorlog. “Een gigantisch aantal”, verzucht Verboom. “Zeker in een crisis waarin iedereen moet overleven, zijn ze een kwetsbare groep. We willen pakweg twee dingen aanpakken als organisatie. Als eerste zorgen we voor fysieke middelen, zoals een rolstoel, rollator of egaliseren en verharden we een pad zodat mensen weer naar de wc kunnen. Ook distribueren we shelter kits zodat mensen hun eigen onderdak kunnen bouwen.”  

“Vaak is de mentale en sociale hulp die wij bieden nog belangrijker. Dat er gebouwen beschadigd zijn, is erg. Maar dat families en gemeenschappen geen eenheid meer vorm, is veel erger. Deze mensen bieden we psychologische hulp.” In Libanon bezocht Verboom een groep waar vluchtelingen trauma’s met elkaar delen. “Zo hoorden we de verhalen van een groepje vrouwen aan. Een dame van 19 jaar was getrouwd, maar raakte haar man kwijt en liep met een baby rond.” Het raakte de directeur. “Mijn eigen dochter is ook 19 jaar. Wij proberen ze wel te helpen, maar je krijgt er zoveel voor terug. Wat deze vrouw overleeft, daar kunnen wij veel van leren. Dat is ook wat Medair probeert. Een connectie te maken. Elkaar te helpen.”

"Dat er gebouwen beschadigd zijn, is erg. Maar dat families en gemeenschappen geen eenheid meer vorm, is veel erger."

“In de Bijbel staat het mooi verwoord”, vervolgt Verboom, “Het is beter te geven dan te ontvangen. Je krijgt minstens hetzelfde weer terug.” Er zijn ook moeilijke kanten aan het werk van Medair, geeft de directeur aan. “Er zijn weinig organisaties aanwezig in de gebieden, maar de nood is gigantisch. Nog steeds vluchten mensen en leven ze in slechte omstandheden. Het is steeds de vraag: kunnen we nog blijven doen en helpen? Er is niet overal vrij toegang, terwijl de crisis doorgaat. We bidden dan ook voor die mogelijkheden en voor de juiste mensen. Een andere bottleneck is het werven van voldoende financiële middelen. De internationale gemeenschap moet aanwezig blijven in het conflict.”

De enige oproep van de Medair-CEO is dan ook om betrokken te raken bij de organisatie. Met overtuiging: “Vergeet de Syriërs niet! Bid voor ze. Maar ook wij zijn altijd op zoek naar mensen. Zo hebben we lokale mensen die actief zijn, maar we hebben ook expertise nodig. Mijn persoonlijke achtergrond is ook Nederlands, maar ik kan van betekenis zijn voor de organisatie vanwege mijn vaardigheden. En waar je het kan missen: geef! God leidt, dus laat je vooral leiden in Zijn plan om te helpen. Daar krijg je veel voor terug.”

Raak ook betrokken bij Medair

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals