Rutger Bregman

God

24 september 2019 door Radio 1

Terugluisteren: Rutger Bregman over religie en de deugende mens

Eerder dit jaar ging Rutger Bregman, historicus en schrijver voor De Correspondent, viral toen hij op het World Economic Forum in Davos uithaalde naar miljonairs die wel over het klimaat willen praten, maar niet meer belasting willen betalen. Het betekende zijn internationale doorbraak, comedian Trevor Noah noemde hem een 'superstar'. Maar daarnaast is hij ook gewoon een domineeszoon. Een domineeszoon met een nieuw boek bovendien: 'De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens'. Onlangs was hij te gast in De Ongelooflijke Podcast en sprak Rutger over religie, zonde en de goedheid van de mens.

In een interview met de Volkskrant ging hij eerder dieper in op het feit dat hij afscheid nam van het geloof. "Op mijn 19de ben ik mezelf atheïst gaan noemen. Veel mensen vragen zich af of er een botsing met mijn ouders is geweest, maar ik heb me niet afgezet tegen hun geloof. Mijn beeld van het geloof is nog steeds vriendelijk, sympathiek. Ik ervaar zelfs ergens het gevoel van verlies. Laatst was ik op een begrafenis in de Ichtuskerk in Zoetermeer, waar ik ben opgegroeid en waar mijn vader in mijn jeugd altijd preekte. Het was zo’n mooie dienst, zo verbindend. Ik dacht bijna: ik wil weer gaan geloven."

Over ‘De Ongelooflijke Podcast’
In 'De Ongelooflijke Podcast' onderzoekt David Boogerd - samen met ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas - wat het voor onze samenleving betekent als religie meer en meer afneemt. In hoeverre verschuiven grenzen en wat komt er voor religie in de plaats? De podcast is beschikbaar via iTunes, The Podcast App en de website van NPO Radio 1.

Reacties

E
"De meeste mensen deugen", zegt Bregman. De Bijbel zegt "niemand is goed, alleen God is goed". En de geschiedenis geeft de Bijbel gelijk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen