Segers politieke beschouwingen

Nieuws

19 september 2019 door Geerten van Breugel

Terugkijken: Gert-Jan Segers maakt in de Tweede Kamer duidelijk dat we onszelf en de natuur uitputten

Dat we onszelf én de natuur uitputten, is voor ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers wel duidelijk. "We staan op een kruispunt." In zijn betoog bij de Algemene Politieke Beschouwingen pleit hij voor matigheid en het stellen van prioriteiten. "We kunnen nu nog nadenken over het goede leven dat we als samenleving willen leiden."

Segers start zijn betoog met de constatering dat de politiek in een spagaat terecht is gekomen. Dat komt door de uitspraak van de Raad van State over een teveel aan stikstofuitstoot. Er liggen duizenden bouwprojecten stil door dit besluit en voorlopig worden er geen windmolens gebouwd. Maar dat is niet een probleem op zich, stelt de fractievoorzitter. Als samenleving "willen we alles en we willen het nu".

De CU-fractievoorzitter stelt dat we als samenleving onszelf tekort doen. "De dingen die het leven waarde geven staan onder druk en wij willen allemaal tegelijk op dat kleine stukje aarde." Daarom moeten we volgens hem erkennen dat op een kruispunt staan en prioriteiten moeten stellen. "Ons antwoord op de uitspraak van de Raad van State moet uiteindelijk een keus zijn voor het goede leven."

Dat goede leven diept Segers in de rest van zijn toespraak uit, als hij ingaat op leefgemeenschap Taste in Delft, waar mensen met elkaar leven en er voor elkaar willen zijn. Waar het goede leven gedeeld wordt. Dat goede leven zit volgens de fractievoorzitter in Coalitie-Y, die zich inzet voor "een minder gehaaste samenleving, een samenleving met aandacht."

Een leven "in verbondenheid met de Schepper", daar gaat het volgens de politicus om. "Een leven met minder schulden, met meer rust, meer aandacht voor elkaar, betere zorg voor de schepping, met een dienstbare, mensgerichte overheid. Het is een leven in veiligheid en vrijheid."

Bekijk de volledige bijdrage van Gert-Jan Segers:


Politiek
- Kees van der Staaij debatteert met minister over genderneutraal speelgoed: "Kunt u uw tijd echt niet beter besteden?"
- Azc mag Bijbelstudie verbieden van staatssecretaris; "Er zijn signalen dat er ten opzichte van christenen strenger wordt gehandhaafd"
- Slechte verhoudingen tussen SGP en ChristenUnie? Van der Staaij maakt met deze foto aan alle onzekerheid een einde!
- SGP, DENK en FvD clashen over islamitische gebedsoproep: "U bent de achternaam Bisschop niet waard"
- Kees van der Staaij preekt over de terugkeer van de verloren zoon
Meer over Politiek »

Lees de volledige bijdrage van Gert-Jan Segers aan de Algemene Politieke Beschouwingen hier

Reacties

H
We zijn net er toe geneigd om, net als de verloren zoon, er alles door te brengen wat ons is geschonken.
Maar die kwam ook met hangende pootjes terug bij zijn vader; "ik heb uw erfenis er door gejast en maakte er een zootje van".
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals