Waarom de president van China mij doet denken aan Nebukadnezar

Dagelijks leven4 oktober 2019 Frits Boekhoff, Het Zoeklicht
Xi Jinping

Xi Jinping is keizer van China. Hij is alleenheerser tot de dood. Zijn macht is ongekend. Zijn woord is wet. China heeft een parlement dat niets te vertellen heeft maar precies doet wat Xi wil. Hij heeft meer onderdanen dan Rusland, Europa en de VS bij elkaar. China is inmiddels de tweede economie ter wereld. Xi Jinping is president, opperbevelhebber van het leger, chef van de veiligheidsdiensten, hoofd van de regering en van het parlement. Hij is zeker te vergelijken met een alleenheerser als Nebukadnezar.

Het heeft even geduurd maar ook het Westen begint de macht en strategie van Xi door te krijgen. Veel te lang heeft het Westen naar Poetin en Trump gekeken. Tot voor kort waren westerse leiders, uit onvrede over Trump, bezig de banden met China aan te halen. In hun ogen gedroeg Xi Jinping zich presidentieel in tegenstelling tot Trump. Xi Jinping straalt één en al vriendelijkheid uit. Hij ziet eruit als een lieve grootvader met altijd een beminnelijke glimlach. Maar hij is een wolf in schaapskleren. Oh onwetenden, domme en blinde leidslieden. Het is dwaas en levensgevaarlijk om China te zien als een alternatief voor Amerika. Alleen als de Verenigde Staten en Europa economisch en militair samen optrekken kan China in toom worden gehouden. De huidige verdeeldheid speelt China in de kaart. Het hele Brexit gedoe is voor Xi Jinping een geschenk uit de hemel.

Op internet is geen Bijbel meer te koop en kerken moeten de ideologie van Xi diep bestuderen en toepassen.

Geestelijke slaven
De binnenlandse politiek van China is de laatste decennia drastisch veranderd. Maatschappelijk en economisch mogen de chinezen van alles. In die zin is China allang niet meer het communistische land van vroeger. Chinese burgers mogen ondernemen en geld verdienen, zelfs heel veel geld verdienen. Ze mogen op vakantie gaan waarheen ze maar willen, huizen bouwen, tv’s en smartphones kopen. Je geloof mag je ook uitoefenen, maar wel op de Chinese manier. Op internet is geen Bijbel meer te koop en kerken moeten de ideologie van Xi diep bestuderen en toepassen. De vervolging van Bijbelgetrouwe christenen neemt dan ook hand over hand toe. Het gevolg van dit alles is dat de Chinezen gedegradeerd zijn tot geestelijke slaven die mogen produceren en consumeren, vrij denken is er niet bij. Xi Jinping biedt welvaart en luxe maar eist één ding: Absolute gehoorzaamheid en aanbidding van zijn persoon. Kritiek of grapjes over hem zijn uit den boze. Om dit te kunnen volgen is van regeringswege een sociaal krediet systeem ontwikkeld dat iedere Chinees tot op het extreme controleert. Je hele online gedrag wordt geregistreerd, niet alleen wat je zegt in apps of mails, maar ook wat je leest of kijkt. Je betaalgedrag, waar je bent en met wie je praat. Een verkeerde opmerking over Xi en je kunt het in China helemaal vergeten. Geen baan, geen huis.

Belangrijkste wapen
De buitenlandse strategie van China is het machtigste land ter wereld worden. Militair, economisch en cultureel. China is nu eenmaal, in eigen ogen, het hemelse rijk, de nieuwe wereldorde. Xi is een goddelijk keizer. Het belangrijkste wapen dat China hanteert is investeren. En let op, China is bereid te investeren in landen zonder lastige vragen over mensenrechten te stellen. Veel landen zijn de mensenrechten dogma’s van het vrije westen spuugzat. Menig land in Afrika, maar ook Europese landen zoals Portugal, Italië, Griekenland, Polen en Hongarije zijn economische banden aangegaan met China. Ado den Haag is in Chinese handen en in Italië werd Frank de Boer ontslagen middels een sms’je van de Chinese eigenaar. Ook Israël oriënteert zich steeds meer op het land van de draak, China.
Inmiddels heeft China, vliegvelden, havens, energiebedrijven, telecombedrijven, grond en huizen overal ter wereld geheel of gedeeltelijk in bezit. Daar komt bij dat steeds meer landen hun schulden aan China niet meer kunnen voldoen. China accepteert dit vaak met als geëiste tegenprestatie: invloed.

China biedt dus welvaart zonder steeds maar weer lastige vragen te stellen over mensenrechten.

Mensenrechten worden onbetaalbaar
China biedt dus welvaart zonder steeds maar weer lastige vragen te stellen over mensenrechten. Israël is het zat om vanuit het westen steeds maar weer kritische vragen te moeten beantwoorden over de Palestijnse mensenrechten. Veel vooral Oost-Europese landen hebben genoeg van het in hun ogen Europese gezeur over bijvoorbeeld homo en gender rechten. Afrika kleurt steeds verder chinees. China helpt graag bij het exploiteren van de daar rijk aanwezige grondstoffen.

En zo is het mensenrechtenvraagstuk een financiële kwestie geworden. Het splijt de Europese Unie en maakt China in alle opzichten sterker. Recent is voor het eerst in de geschiedenis de Europese Unie er niet in geslaagd China te veroordelen in een gezamenlijke verklaring. Griekenland blokkeerde de veroordeling uit vrees Xi voor het hoofd te stoten. Dit zal zich gaan herhalen. President Xi blijft minzaam glimlachen en daar heeft hij ook alle reden toe. Ik voorspel dat de mensenrechten verder onder druk zullen komen te staan. Mensenrechten worden duur betaald, en die prijs zullen velen niet willen betalen. Vergis u niet, de inhoud van de portemonnee wordt ook in Nederland steeds meer door Xi bepaald. Europa zal proberen een balans te vinden tussen handel, mensenrechten en veiligheid.

Verder ontwikkelt China zich militair in rap tempo, waarbij ze hoog inzetten op spionage. Zoals ze in eigen land bezig zijn met het sociaal kredietsysteem, zo willen ze ook de wereld bespioneren. Een wereldwijde big brother. De VVD kwam onlangs al met een rapport waarin wordt aangedrongen op een ‘stevig’ China-beleid. ‘Als we niet opletten worden we leeggeroofd. China heeft geen enkel respect voor het intellectueel eigendom van westerse hi-tech bedrijven en maakt zich schuldig aan staatsgeleide diefstal’, twittert VVD'er Wybren van Haga.

God is weg en zoals gezegd er is niets voor teruggekomen. Dat maakt de mensen wanhopig geeft een gevoel van machteloosheid.

Niets!
Toch is het vrije westen zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie. Onder het vrije westen versta ik in dit verband: VS, Canada, Australië, New Zeeland en Europa. God is buiten de deur gezet en daarmee ook de Bijbelse waarden en normen. En daar is NIETS gemeenschappelijks voor teruggekomen. Het motto is nu: Ieder doet wat goed is in eigen ogen. Dat gaat echt fout. Want individuele vrijheid zal altijd botsen met de vrijheid van de ander. En dat zien we dan ook in toenemende mate gebeuren. Spanningen en (verbaal) geweld nemen overal toe. Op voetbalvelden, bij huisartsen, buschauffeurs, onderwijzers, en in de sociale media. De agressie, frustratie en stress bij veel mensen heeft een diepe oorzaak. Wanhoop en leegte. Er is geen kader meer waarin de burger zich veilig voelt. God is weg en zoals gezegd er is niets voor teruggekomen. Dat maakt de mensen wanhopig geeft een gevoel van machteloosheid. En deze wanhoop en onmacht uiten mensen door geweld en anarchie. Het zal niet blijven bij de gele hesjes. Ik wil een overheid die precies doet wat ik wil. De westerse wereld is verdeeld en wacht anarchie en burgeroorlog. God is verdwenen, zijn Woord en Geest zijn aan het verdwijnen. Helaas lezers, bereidt u zich maar voor op de hel op aarde. De enige manier om daar uit te komen zal een wereldregering zijn. Bij binnenlandse onlusten kiezen leiders vaak voor een externe vijand als afleiding. Nou, die is er: Israël.

Midden-Oosten
Maar, broeders en zusters, vrees niet! In het vorige Zoeklicht schreven we al dat het de Here God is die Rusland, Perzië, Turkije aan de noordgrens van Israël heeft gebracht. De koningen van het Oosten verschijnen ook en dat is aan onze eigen zwakheid te duiden. Maar ook voor China geldt: God brengt ze naar het Midden-Oosten om Zijn raad te volvoeren.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

Meerartikelen

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson