Familie Ketelaar

God

20 september 2019 door Wilma Koppenaal, Mozaiek Magazine

Vliegen met een missie: "We zijn geen types om op een zeepkist te staan en het evangelie te verkondigen"

Het is donderdagavond en ik ga op bezoek bij de familie Ketelaar. Via de, als ouderwetse schoolgang ingerichte, hal - met een lange kapstok en schoolposters aan de muur- kom ik in de gezellige woonkamer. Meteen valt de grote boekenkast op, geordend op kleur én op formaat. Ik word hartelijk ontvangen door het stel en onder het genot van een kop koff ie vertellen Marc en Nathalie vol enthousiasme over hun traject met de Mission Aviation Fellowship (MAF).

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

“Toevallig hadden we net deze avond vrij,” zegt Marc, “we hebben doorgaans bijna elke avond wel iets.” Dat typeert meteen hen beiden: echte aanpakkers die graag de handen uit de mouwen steken en voor anderen klaar staan. Het stel leerde elkaar in 2013 kennen, bij Defensie. Ze zaten in dezelfde opleidingsgroep en Marc wist het hart van de enige dame in de groep te winnen. Precies een jaar later verloofden ze en op dezelfde datum een jaar later, op 25 juni 2015, gaven ze elkaar het jawoord. Nu twee kinderen rijker, Lotte van 2,5 en Thomas van 10 maanden, heeft het gezin de eerste stappen gezet op een weg die hun hele leven verandert.

"We willen ons geloof graag delen, maar we zijn geen types om op een zeepkist te staan en het evangelie te verkondigen."

Heilige onrust
Voordat ze trouwden volgden ze de Pre Marriage Course. “De cursus was een trigger om na te denken over hoe we ons leven samen in wilden vullen. Beiden hadden we een sterke wens tot het stichten van een gezin en gezamenlijk ‘iets van betekenis’ te doen,” vertelt Nathalie. “We zijn allebei erg avontuurlijk en ondernemend. Dan kan je een goede baan hebben en mooie avontuurlijke vakanties beleven, maar we voelden dat wij meer wilden dan dat. Cees van Harten wist dat later mooi te duiden als een ‘heilige onrust’, dat beschrijft ons gevoel goed.“ Een belangrijke motivatie van het stel is dat ze vinden dat iedereen dezelfde kansen verdient, waar ter wereld je ook geboren bent. Zoon Thomas kreeg na zijn geboorte hersenvliesontsteking. “Wij hadden de luxe een auto te hebben en een ziekenhuis op rijafstand. En de wetenschap dat anderen voor je bidden bemoedigende ons ontzettend in die periode, ook die steun gunnen we elk gezin.”

Van jongensdroom tot praktische invulling van het geloof
Als accountmanager was Marc veel onderweg. Op een dag reed hij langs het hoofdkantoor van de MAF en dacht hij: ‘Nu ga ik daar eens naar binnen!’. Hij was al bekend met de MAF, vroeger wilde hij graag piloot worden, maar werd afgekeurd bij de Luchtmacht omdat hij 2 cm te lang was. “Na dat bezoek aan de MAF begon het op zijn plek te vallen; dit is iets wat echt bij ons past. We willen ons geloof graag delen, maar we zijn geen types om op een zeepkist te staan en het evangelie te verkondigen. Bij de MAF kunnen we een heel praktische invulling geven aan ons geloof.“ 

"De Samaritaan had een ezel waarop hij de gewonde man, die hij langs de kant van de weg vond, kon vervoeren. Dat vehikel, die ezel, dat is de MAF."

De barmhartige Samaritaan
Marc vergelijkt het werk van de MAF met het verhaal van de barmhartige Samaritaan. “De Samaritaan had een ezel waarop hij de gewonde man, die hij langs de kant van de weg vond, kon vervoeren. Zonder ezel had hij hem niet bij de herberg gekregen. Dat vehikel, die ezel, dat is de MAF. De MAF biedt met kleine vliegtuigjes hulp op plekken die anders haast onbereikbaar zijn.”

Vertrouwen dat God zal voorzien
Het is een heel traject waar het gezin in stapt en aan het besluit hiertoe is veel tijd en gebed voorafgegaan. “Is dit echt Gods weg voor ons?” vroeg Nathalie zich regelmatig af. “De voorbereiding in Nederland neemt jaren tijd in beslag. Hoe is het voor de kinderen, zo ver weg te gaan? We weten nu nog niet waar we straks geplaatst zullen worden. En is het financieel wel haalbaar om tachtigduizend euro bij elkaar te krijgen voor de pilootopleiding van Marc? Tot slot moeten we ook nog ‘aangenomen’ worden als zendingsgezin. We gooien eigenlijk al onze zekerheden overboord. Toen we al deze zorgen echter aan God mochten overgeven, kwam er een rust over ons. En het besef dat we nu met de voorbereidingen al aan Zijn Koninkrijk werken, geeft energie en we vertrouwen erop dat Hij zal voorzien!”

Vlieguren maken
Voordat Marc met vliegen mocht beginnen, moest hij een assess-ment maken. Spannend, want maar 17% doorstaat die test. Maar Marc was daar een van! In april kon hij starten met vliegen. Hoe lang hij over de vliegopleiding doet, hangt af van de hoeveelheid tijd en geld dat hij eraan kan besteden. Hij heeft een fulltimebaan, moet studeren en is bezig het fondsen werven op te starten om de opleiding te bekostigen. De rol van Nathalie is hierbij onmisbaar. Naast haar baan als beleidsmedewerker is zij de steunpilaar van het gezin. “Ik geniet ervan om alle ontwikkelingen van de kin-deren mee te maken. Mochten we straks in een land terechtkomen waar ik zelf thuisscholing moet geven, dan zou ik dat zelfs heel leuk vinden. Verder is het belangrijk dat, als Marc druk is, ik er ben voor de kinderen en een stabiele thuissituatie creëer voor ons allemaal.” Daarnaast zijn ze beide ook nog eens in verschillende rollen actief binnen Mozaiek0318. Een volgende stap in het tra-ject is dat zij als gezin in Engeland de ‘All Nations’-bijbelschool gaan volgen. Voordat het zover is moeten er echter nog heel wat vlieguren gemaakt worden.  

Kettle and Friends
Momenteel financiert het stel de pilotenopleiding zelf, maar hebben ze ideeën genoeg om fondsen te werven. Van presentaties bij bedrijven tot sap verkopen; ze willen elke kans aanpakken om geld in te zamelen voor de opleiding. Trots laat Marc hun ‘Fakkle’ zien: een mooie en compacte buitenfakkel, voorzien van eigen ‘Kettle & Friends’-logo die tegen kostprijs door een bedrijf voor hen geproduceerd zal worden. Binnenkort zal er gestart worden met de oprichting van een Thuisfrontcommissie. Deze zal hen (financieel) ondersteunen in het voortraject en bij de uitzending.

Onze toekomst ligt in Gods hand
Marc besluit met een verhaal van de oprichter van MAF Nederland, Jan Zwart. “Landingsbanen zien er op onbereikbare plekken niet zo uit als op Schiphol. Vaak moet je zoeken tussen het groen van de bomen en vind je een kronkelige baan die nog met een schep geprepareerd moet worden. Je moet altijd eerst een rondje om de baan heen vliegen, om eventuele wilde dieren te verjagen. Op een dag wilde Jan Zwart landen, maar zag hij witte paarden op de baan die maar niet weg wilden gaan. Hij kon dus niet landen. Achteraf hoorde hij dat er helemaal geen paarden waren. Wel waren er drugsbendes in de buurt, met foute plannen. God beschermde Jan via de ‘paarden’. Dat vertrouwen hebben wij ook, dat God bij ons is en ons zal leiden.” 

Bovenstaand artikel verscheen in Mozaiek Magazine, een uitgave van Mozaiek0318 en Mozaiek033. Lees hier meer over het werk van de familie Ketelaar.

Foto: Rosanne Luimes

Lees hier meer over het werk van MAF!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen