Verstandelijke handicap
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 september 2019 door EO Eva

Ineke vertelt hoe haar zoon met een verstandelijke beperking haar en haar man dichtbij God houdt

“Hij heeft een ernstig verstandelijke beperking en moest op z’n achtste al uit huis. Het was een ontzettend zware periode.” Dit vertelt Ineke Rozemuller, moeder van de 26-jarige Jan-Henk die op hetzelfde niveau zit als een kind van 3,5 jaar oud. Ze vertelde haar verhaal aan EO-platform Eva.

“Vanaf zijn derde ging Jan-Henk al elke dag met een busje mee naar een kinderdagcentrum. De ene week vijf dagen, de andere week zes,” legt Ineke uit. “De momenten waarop hij thuis was, waren zwaar. Hij heeft een IQ van 26, dysfasie, dyspraxie en een vorm van autisme. Hij blijft als een kind van 3,5 jaar en je moet hem bezighouden vanaf dat hij wakker wordt tot hij naar bed gaat.”

Vanuit Philadelphia werd gevraagd of we wilden meedoen aan de kindergroep die ze gingen starten,” vertelt Ineke. “Dat vond ik heel heftig. Je wilt niet dat je kind op z’n achtste het huis uit gaat. Het was een heel moeilijke beslissing. Emotioneel kun je hem niet nemen, dus namen we hem rationeel. Dat je zelf je kind niet op kunt voeden, is het allerergste wat je kan overkomen.”

Soms was Ineke naar eigen zeggen erg opstandig. “Ik schreeuwde het uit naar God: ‘Waarom? Waarom?’ Ik had het gevoel dat dat ook mocht. Jezus stelde aan het kruis ook de waaromvraag. Tegelijkertijd wist ik dat ik geen antwoord zou krijgen. Maar ik wist wel dat we het niet alleen hoefden te doen en dat God erbij zou zijn.”

Jan-Henk brengt zijn ouders ook dichtbij God volgens Ineke: “Hij is zo puur en hij houdt heel veel van God. Hij heeft ook belijdenis gedaan. Inmiddels kan hij zelf wat dingen opzoeken op de IPad en meestal kijkt hij dan Nederland Zingt,” lacht Ineke. “Jan-Henk was ’s nachts vaak wakker. Mijn man zong dan vaak het lied Scheepke onder Jezus’ hoede. Jan-Henk was dan tussen de 18 en 20 jaar. Welke andere vader kan voor z’n zoon van die leeftijd zoiets zingen?”

Lees het hele interview op de website van Eva.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.