Ds. Arie van der Veer

God

18 september 2019 door Lukas ten Napel

Ds. Arie van der Veer: "Wij mogen leugenaars zijn, maar God houdt Zich aan Zijn woord"

“Ken je het verhaal van Jakob? Zijn naam spreekt boekdelen; bedrieger. Hij had zijn vader en zijn broer bedrogen. En dat omdat hij eraan twijfelde of de beloften van God wel in vervulling zouden gaan.” Zo begint ds. Arie van der Veer een nieuwe meditatie die deze keer over Gods trouw gaat.

“Zijn broer Ezau was woest en Jakob vluchtte. Hij ging weg uit het Beloofde Land. Hij was zijn vader, moeder, broer en in feite ook God kwijt.”

Jakob probeerde te slapen en gebruikte een steen als kussen. Toen droomde hij; God kwam. Hij liet Jakob een ladder zien die van de hemel naar beneden ging. Engelen beklommen die en daalden af. God zei niet: “Jakob, wat heb je gedaan?” Maar God begon nergens over. In feite zei God: “Jij mag dan een bedrieger zijn; Ik hou me aan Mijn woord. Ik heb beloofd voor jullie geslacht te zorgen en zal dat dwars door alle omstandigheden ook blijven doen.””

“Wij kunnen heel veel verkeerde dingen doen. Maar onthoud dit: wij mogen leugenaars zijn, God is de waarheid. Hij houdt Zich aan Zijn woord!”

Bekijk de meditatie in de onderstaande video:

Reacties

P
De naam Jacob betekent helemaal niet bedrieger. Hij heeft die naam gekregen, omdat hij de hiel van zijn broer vasthield bij hun beider geboorte. Dat hij het eerstgeboorterecht van zijn broer wist te krijgen, was omdat zijn broer daar onverschillig over was. Dat was geen bedrog. De list om de zegen van de oudste broer te krijgen van Izaäk, was het idee van zijn moeder Rebekka. Jacob had er juist moeite mee. Het moest gebeuren, omdat deze zegen bij Jacob moest komen. Rebekka wist dat van God. Maar vader Izaäk had dit niet begrepen.
P
Het wordt tijd dat christenen het voorgaande goed gaan begrijpen, want door Jacob als (een prototype van) een bedrieger voor te stellen, wordt het antisemitisme aangewakkerd. Zo'n uitspraak kan zelfs een aanwijzing zijn van latent antisemitisme, al hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn. En wie kan zeggen, dat hij of zij nooit heeft bedrogen of gelogen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen