troonrede
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2019 door Patrick Simons

Reacties christelijke partijen op Troonrede: kloof tussen éénverdieners en tweeverdieners nóg groter

Dinsdag was het Prinsjesdag. Een jaarlijks festijn waarbij de Nederlandse politiek, en ieder die daar omheen draalt, kosten nog moeite spaart om zo mooi en origineel mogelijk uitgedost ten tonele te verschijnen. We zien de meest bijzondere hoeden en jurken langskomen, al gaat het natuurlijk vooral om de inhoud van de Troonrede die de koning voorleest. Daarin wordt duidelijk wat de financiële verwachtingen van komend jaar zijn. Hoe reageerden de christelijke partijen hier eigenlijk op? CIP.nl verzamelde een aantal reacties. 

Verschillende politici probeerden ook een statement te maken door middel van de kleding die ze droegen. Zo besloot Marianne Thieme om een insectenjurk te dragen. Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor ChristenUnie, verscheen zelfs in zeewierpak. Van de laatste zou het eigenlijk pas nieuws zijn als ze in 'gewone' kleding verscheen, aangezien ze eerder al in outfits verscheen die gemaakt waren van plastic colaflessen, een visnet, oude spijkerbroeken en zelfs een treincoupé. 

Haar partij was, als coalitiepartner, duidelijk tevreden over de miljoenennota. ChristenUnie zette daarbij in op drie belangrijke resultaten: Er komt 500 miljoen euro extra beschikbaar voor het kindgebonden budget, er komt 185 miljoen beschikbaar voor een hogere zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen én in 2020 wordt er 61 miljoen extra geinvesteerd in de rechtspraak. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers is vooral erg blij met het eerste. "Voor honderdduizenden ouders met kindgebonden budget betekent dat honderden euro's extra per jaar", stelt hij op Twitter. 

Paul Blokhuis (CU), staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stond op Twitter vooral stil bij wat de miljoenennota zegt over het ministerie waarvan hij staatssecretaris is. Zo deelt hij dat er ruim drie miljard euro meer naar de zorg gaat en dat de strijd tegen overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik doorgaat. Ook deelt hij een bericht van zijn ministerie waarin wordt gesteld dat er 50 miljoen extra is uitgetrokken voor scholing van personeel in de zorg. Het gaat daarbij om behouden, opleiden, omscholen en herintreden. 

De SGP reageert door middel van een verklaring uitgebreid op de Troonrede. Voorman Kees van der Staaij vraagt zich daarbij af of we wel crisisbestending zijn. "Het begrotingsoverschot slinkt en in 2021 dreigt er zelfs een tekort. Daarmee kun je geen tegenvallers en andere economische schokgolven opvangen", waarschuwt hij op de website van zijn partij.

"Doorn in het oog dat éénverdieners soms tot wel zes keer zoveel belasting betalen"

Ook gaat Van der Staaij nog in op éénverdieners, een belangrijk punt voor zijn partij. Hoewel de koopkracht van éénverdieners stijgt, gaan tweeverdieners er wederom meer op vooruit wat zorgt voor een nog grotere klooft. "Het blijft de SGP een doorn in het oog dat éénverdieners soms tot wel zes keer zoveel belasting betalen over eenzelfde inkomen als tweeverdieners."

Ook stipt hij het in zijn ogen doorgeschoten vrijheidsdenken in ons land aan. "Wat mij opvalt is dat het kabinet met sneltreinvaart bezig is staatswiet mogelijk te maken, maar dat de aanpak van misstanden in de prostitutie in de laagste versnelling staat."

Het CDA deelt op Twitter een filmpje van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarbij wordt ingegaan op de vraag wat er nu eigenlijk precies in het beruchte koffertje zit. Ook benadrukt de partij dat het kabinet meer in de zorg investeert. "Maar geld geeft geen zorg, mensen doen dat. Het werven en behouden van mensen voor de zorg is daarom topprioriteit."


Politiek
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
- ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep"
Meer over Politiek »

Reacties

Merkwaardig dat ik van de ouderenpartij 50+ weinig hoor over de pensioenen en de belangen van de gepensioneerden. Meer dan 10 jaar al niet meer geïndexeerd en het lijkt een vergeten groep te worden.

Ouderen staan vrijwel machteloos tegenover dit beleid. Zij moeten jaar na jaar inschikken en aanpassen. Over een rechtvaardige verdeling gesproken.
H
@Jan je reageert wel erg negatief. Ga er nu eens vanuit dat elke politicus meent het goede met ons land voor te hebben. De wijze waarop zij dat doel willen bereiken, daarover kun je van mening verschillen. Je kunt niet alles over een kam scheren.In ieder geval jammer dat de twee christelijke coalitiepartijen zich niet sterk gemaakt hebben voor de positie van gezinnetjes met een kostwinner.
J
Prinsjesdag is de dag van leugen en bedrog niks van ze zeggen en beloven gebeurt.

Ieder jaar trappen de mensen er weer in

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen