echtscheiding

Dagelijks leven

17 september 2019 door Christelijke Hogeschool Ede

Studenten Social Work concluderen in afstudeeronderzoek: jongvolwassenen met gescheiden ouders zijn een vergeten groep

Op vrijdag 13 september was het ‘de Dag van de Scheiding’. Twee inmiddels oud-studenten van de opleiding Social Work van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) publiceren vandaag de samenvatting van hun afstudeeronderzoek waarin zij pleiten voor meer aandacht voor jongvolwassenen met gescheiden ouders, een volgens hen ‘vergeten groep’.

Laura den Butter (21) en Renske Lühoff (25 en zelf ervaringsdeskundige) voerden hun onderzoek uit in opdracht van en in samenwerking met het Expertisecentrum Kind en Scheiding. De inmiddels afgestudeerde studenten stellen dat in de hulpverlening en maatschappij weinig aandacht is jongvolwassenen met gescheiden ouders. "Deze jongeren lijken te oud om voor te zorgen en te jong om zelf een scheiding te verwerken. Maar er is geen passend aanbod in de zorg. Daardoor zijn ze een vergeten groep geworden, ze vallen tussen wal en schip.”

Handvatten
Laura en Renske schonken in hun onderzoek ook aandacht aan de gewenste begeleiding of hulpverlening. "De respondenten gaven aan dat de ondersteuning vooral laagdrempelig moet zijn. Te denken valt aan een ‘jongwolwassen’ variant op de al bestaande lotgenotengroep ‘KIES’. Zo’n groep bestaat al wel in het basis- en voortgezet onderwijs.” Ook realiseerden Laura en Renske de gesprekspot ‘KIES voor Jou’. In de gesprekspot zitten vragen en opdrachten om te praten over de verschillende problemen en lastige thema’s. ,"Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn, juist door en vanuit de scheiding van hun ouders, bezig met thema’s als relaties, trouw en het ouderschap.”

De afgestudeerde studenten werken met het Expertisecentrum Kind en Scheiding aan een vervolg van het onderzoek waarmee zij ook aanbod voor begeleiders van studenten willen realiseren.

Klik hier voor de samenvatting van het onderzoek 'Jongvolwassen en gescheiden ouders'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!