Ds. P. Mulder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2019 door Jeffrey Schipper

Kanselruil afgewezen tijdens generale synode GerGem

Drie jaar geleden pleitte de christelijke gereformeerde predikant ds. A. A. Egas voor meer openheid binnen de Gereformeerde Gemeenten. "Als eenheid niet wordt gepraktiseerd doet het afbreuk aan de wervingskracht van de kerk", zei hij eerder tegenover CIP.nl. Op de generale synode van de GerGem heeft men besloten dat kanselruil niet het juiste middel is om die eenheid gestalte te geven.

Deze berichtgeving over kanselruil is door CIP-redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons besproken in bovenstaande CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 2.

Ds. P. Mulder (foto boven), preses van de synode, benadrukte dat een dergelijke vorm van kanselruil – zoals in incidentele gevallen wel is voorgekomen – kerkordelijk niet mogelijk is, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Zo betrad de hersteld hervormde predikant G. Kater vorig jaar de kansel van de gereformeerde gemeente te Bodegraven. Egas sprak eerder de hoop uit dat meer predikanten uit de Oud Gereformeerde Gemeenten of uit Christelijke Gereformeerde Kerken GerGem-kansels gaan beklimmen. Volgens de CGK-predikant gaat het erom dat "we spreken over een rijke Christus en over een arme zondaar en hoe die twee bij elkaar komen".

Eerder sprak ds. W. Silfhout, emerituspredikant binnen de GerGem, zich uit tegen kanselruil. "Het openstellen van elkaars kansels zal vrees ik leiden tot verdeeldheid in eigen kring. De vraag wie waar wordt toegelaten zal niet eensluidend worden beantwoord. De tijd is er nog niet rijp voor" zei de dominee in 2016. Ds. Egas zei later hierover: "Met dat argument zou je ook kunnen zeggen: ‘Ik kan me nog niet bekeren, want de tijd is nog niet rijp’. Uitstel is altijd in tegenspraak met het Woord van God."

Gesprekken over eenheid blijven vanuit de GerGem gevoerd worden met de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken. Institutionele eenheid is op dit moment niet aan de orde.

Bekijk ook onderstaande video over de GerGem-synode:

Reacties

A
Wanneer vrede en veiligheid in eigen heilig huis belangrijker is dan het volgen van Christus inzake zijn kerkvergadering, is dat een vorm van kerkisme... toch ?
O
Ds. Silfhout heeft het in 2016 over 'de tijd is nog niet rijp' (meer gesprekken nodig?). Nu is geconstateerd dat het niet mógelijk is. Eén van de argumenten is dat alleen de classes met deputaten artikel 49 toestemming hiervoor kunnen verlenen. Dus die kúnnen het wel. Waar zit dan de onmogelijkheid? Of is het nog onwil? Of is het tóch de tijd die nog steeds niet rijp? Is er nog onvoldoende besef dat de breuk niet langer kan en mag bestaan? Waar wachten we nog op?
S
Ik snap best dat er culture verschillen zijn. Het resultaat van deze handelwijze is echter wel in tegenspraak met het gebed van Jezus in Johannes 17. Hier bidt Jezus tot de Vader voor éénheid. Zolang we daar geen gehoor aan geven zijn we dus in tegenspraak met Zijn wil bezig.

Op de Nieuwe Aarde zijn er ook geen afzonderlijke afdelingen, alleen kinderen van God. Waarom de duivel blijven helpen met zijn tactiek van verdeel en heers?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events