Paul Lieverse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2019 door Lukas ten Napel

Voorzitter christelijke artsenvereniging schrikt van rechterlijke euthanasie-uitspraak: "De grens wordt verder verlegd"

Een voormalig verpleeghuisarts heeft volgens alle zorgvuldigheidseisen euthanasie toegepast op een 74-jarige vrouw. Dat was het oordeel van de rechter, nadat het Openbaar Ministerie hem beschuldigde van moord. Paul Lieverse, voorzitter van de christelijke artsenvereniging, laat zijn licht op de zaak schijnen in een uitzending van Uitgelicht.

“Ik vreesde dat dit eruit zou komen. In de afgelopen zestien jaar is de publieke opinie rond euthanasie verder opgeschoven; alleen al het feit dat er applaus was in de rechtszaal na de uitspraak. Ik weet niet wat de reactie geweest zou zijn als dit niet de uitspraak geweest was. Vroeger was euthanasie voor extreme gevallen. Nu overlijdt een op de twintig mensen in Nederland door euthanasie; men raakt er bijna aan gewend.”

“Artsen waren steeds gewend om na te gaan of het de wens was van de patiënt om te overlijden wanneer er euthanasie overwogen werd. Dat moest nadrukkelijk aangegeven worden. De vrouw bracht haar wens tot euthanasie wanneer ze dement zou worden tot uitdrukking vooraf. Alleen kreeg deze vrouw nu een drankje om haar in slaap te brengen, zodat de arts de euthanasie toe kon passen zonder al te veel tegenstand. Deze vrouw wist het niet. Dat was tot nu toe de grens geweest; weet de patiënt wat er gebeurt, wanneer ik de euthanasie toepas? Een patiënt die bewusteloos is, krijgt in Nederland geen euthanasie. Hiermee worden de grenzen verlegd.”

Bekijk het hele gesprek in de video:

Reacties

De kaders worden losgelaten.

Leven of dood, moraal en normloosheid, het is gereduceerd tot: ieder is autonoom, er is geen absoluut gezag, of norm.

We hebben ook steeds meer moeite om "leven" te omschrijven. Leven is mijn voorspoed, mijn geluk, mijn wil (die wet is?!), mijn niet-lijden.

Het is maar de vraag....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.