avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 september 2019 door Patrick Simons

Duitse theologen: katholieken en protestanten kunnen samen avondmaal vieren

Een werkgroep van vooraanstaande Duitse theologen vindt dat protestanten en rooms-katolieken bij elkaar avondmaal en eucharistie moeten kunnen vieren. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

De werkgroep publiceerde deze week een document waarin nadrukkelijk gezocht wordt naar verbinding. Het document begint al met te stellen dat protestanten en katholieken één zijn door de doop. Er wordt in het document uitgebreid ingegaan op de vraag of deze wederzijdse dooperkenning model kan staan voor de vraag rondom eucharistie/avondmaal.

Verschillen in de viering van avondmaal/eucharistie zijn volgens de theologen niet problematisch: reeds in de Bijbel en in de vroege kerk was er een grote verscheidenheid aan liturgische vormen. De werkgroep wil dan ook uitdrukkelijk niet streven naar één gezamenlijke vorm, maar de bestaande vormen in hun legitieme diversiteit erkennen.

Reacties

Gelukkig vieren we in Nederland al langer samen het avondmaal/eucharistie. Bijzonder dat er altijd zoveel weerstanden te overwinnen zijn om elkaar als christenen te vinden.

Mensen blijven zo vaak hangen in het oude vertrouwde, niet beseffend wat voor moois ze missen.
H
Beste Lize, als katholiek begrijp ik je standpunt niet. Voor protestanten is het avondmaal wezenlijk verschillend van de H. Eucharistie. Zolang protestanten weigeren te geloven dat O.L.Heer werkelijk tijdens en na de Consecratie aanwezig is in brood en wijn, en dat brood een wijn veranderen in het H. Lichaam en Bloed van Christus mogen zij niet deelnemen aan de H. Eucharistie. Ben blij dat wij een pastoor hebben die daar strak de hand aan houdt, en protestanten de H. Hostie niet geeft!
H
Ik deel geen van beide meningen maar als protestant begrijp ik de reactie van H.J. Klok op het standpunt van Lize wel. Laten we elkaar wel serieus nemen als het om fundamentele verschillen gaat.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.