baars
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 september 2019 door Patrick Simons

'Jodenvervolging was vaak een voorbode van christenvervolging'

Jodenvervolging was in de eerste eeuwen na Christus vaak een voorbode van christenvervolging, zei prof. dr. A. Baars tijdens de ambtsdragersconferentie van het Steunfonds Israel. Het Reformatorisch Dagblad maakte een verslag. "Als het christendom niet meer in een machtige positie verkeert, kan antisemitisme zomaar weer een voorbode zijn van haat tegen het christendom.”

De emeritus hoogeleraar van de Christelijk Gereformeerde Kerk meent dat beide vormen van verdrukking dezelfde wortel hebben: joden- en christendom stonden haaks op de heersende moraal, ze werden van atheïsme beschuldigd omdat ze niet wilden meedoen met de heersende godsdienst, en het wekte haat dat ze zeiden de absolute waarheid te hebben.

Baars erkent dat sommige kerkvaders te ver gingen in hun uitspraken over Joden, vaak uit teleurstelling over hun onbekeerlijkheid. "Wie de Joden in aanraking wil brengen met het Evangelie, moet rekening houden met de diepe littekens die het antisemitisme heeft nagelaten. Dat laat onverlet dat christenen geroepen zijn de Bijbelse boodschap onverkort de Joden aan het hart te leggen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.