Oorlog in Syrië

Nieuws

11 september 2019 door Kerk in Nood

'Syrisch regime schuldig aan 61 procent van de aanvallen op kerken'

Een rapport van een Syrische mensenrechteninstantie geeft het Syrische regime de schuld van 61 procent van de aanvallen op kerken. De bisschop van Aleppo waarschuwt voor gehaaste conclusies, laat Kerk in Nood weten.

De nieuwste controverse is gebaseerd op een recent rapport van het SNHR getiteld Targeting Christian Places of Worship in Syria is a Threat to World Heritage. Het document beweert dat de Syrische strijdkrachten verantwoordelijk zijn voor 61 procent van de aanvallen op kerken en kloosters, waardoor het imago van president Bashar al-Assad en de Syrische regering als verdedigers van minderheden, met name Christenen, wordt ondermijnd.

Tussen maart 2011 en september 2019 werden 124 kerken aangevallen door de belangrijkste partijen bij het conflict. Volgens het rapport kunnen ten minste 75 van dergelijke aanvallen worden toegeschreven aan het Syrische regime, nog eens 10 aan Islamitische Staat en twee aan Hayat Tahrir al-Sham, een Syrische tak van Al-Qaida. Nog eens 33 gewelddadige incidenten worden aan andere gewapende oppositiefacties toegeschreven en vier aan niet-geïdentificeerde groepen. Het rapport stelt ook dat 11 kerken door de verschillende strijdkrachten werden gebruikt voor militaire of administratieve doeleinden, ten minste zes door de Syrische regering of milities die ermee verbonden zijn.

Informatie misbruikt
“Sommige mensen gebruiken deze informatie om te zeggen dat de regering de christelijke gemeenschap als een verdedigingsmiddel uitbuit”, merkte de Chaldeeuwse bisschop van Aleppo, mgr Antione Audo, op. “De meeste bisschoppen, priesters en gelovigen zien de situatie echter als complexer.” De regering buit religie soms inderdaad uit, maar het beeld is ingewikkelder. Het valt niet te ontkennen dat anti-Assad propaganda het ook gebruikt wanneer het christendom in beeld komt.”

Reacties

H
De westerse steun aan de oppositie in Syrië is mede schuldig aan de chaos in Syrië.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!