Sderot

Nieuws

11 september 2019 door Christenen voor Israël

Christenen voor Israël doneert grote menora aan Sderot

Zeven jaar geleden organiseerde Christenen voor Israël voor het eerst een openbare Chanoekaviering met een kandelaar in de vorm van een davidster van bijna twaalf meter hoog als teken van solidariteit met de Joodse gemeenschap. Na zes jaar reist deze kandelaar nu naar Israël, waar hij permanent in Sderot zal worden geplaatst.

Directeur Roger van Oordt legt uit waarom Christenen voor Israël begon met de Chanoekavieringen: “Wij vonden het belangrijk om op deze manier laten zien aan de Nederlandse samenleving dat het Joodse volk leeft en een bijzondere plaats heeft in de samenleving. Elke week wordt in de synagogen voorbede gedaan voor de koning en leiders in dit land. Dankzij het Joodse volk hebben we de Bijbel, dat mogen we niet vergeten. We lieten hiervoor een prachtige, grote kandelaar maken, zodat het bekend zou worden dat Joden en christenen samen de God van Israël groot maken en Zijn licht willen verspreiden.”

Sderot
Christenen voor Israël organiseerde in samenwerking met opperrabbijn Binyomin Jacobs een openbare Chanoekaviering in onder meer Nijkerk, Maastricht, Den Haag en Leeuwarden. Dit jaar reist de menora naar een permanente locatie in het stadje Sderot, één kilometer van de Gazastrook, waar veel raketten uit Gaza terechtkomen. Door deze beschietingen, kampen veel bewoners met posttraumatische stresssymptomen.

Roger van Oordt: “Onlangs was burgemeester Alon Davidi bij ons in Nedelrand. Hij zei: ‘Wij zullen niet wijken voor terreur. Als Sderot niet sterk is, dan is Israël zwak; als Sderot sterk is dan is Israël sterk.’ Wij willen graag naast de bevolking van Sderot staan en op deze manier de inwoners van Sderot bemoedigen. De chanoekia is nu onderweg per boot naar Israël. In het najaar zal hij opgebouwd worden op een verkeersrotonde aan de rand van Sderot met uitzicht over de Gaza. Hij komt daar dan permanent te staan als symbool van het licht.”

Beleef het mee!
Op 17 december wordt de menora in Sderot feestelijk onthuld. Christenen voor Israël organiseert een speciale reis van 13 tot 19 december. Een unieke, geheel verzorgde, zevendaagse reis voor de unieke prijs van 895 euro. U logeert in Jeruzalem en naast het bezoek aan Sderot organiseert CvI een aantal uitstapjes naar verschillende projecten die men ondersteunt.

Veiligheid
Wellicht vraagt u zich af of het wel veilig is om zo’n evenement in Sderot te houden. Burgemeester Alon Davidi liet op deze vraag weten: “Sderot is 95 procent van de tijd een heerlijke, gezellige en mooie stad om te bezoeken. Maar soms is het er inderdaad onrustig vanwege de raketalarmen. Uiteraard wordt voor het bezoek op 17 december gezorgd dat de veiligheid van alle aanwezigen zoveel mogelijk gegarandeerd wordt, en nemen we allerlei voorzorgsmaatregelen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!