kerk

Nieuws

10 september 2019 door Reformatorisch Dagblad

Minder jongeren doen belijdenis: ”Steeds moeilijker om jongeren aan kerk te binden”

Binnen de Gereformeerde Gemeenten beleden vorig jaar 1237 jongeren hun geloof, terwijl dat aantal in 2008 nog op 1553 lag. Binnen de Protestantse Kerk in Nederland is dat niet anders met een aantal van 3000 in 2018, ten opzichte van 5700 tien jaar geleden. Resultaten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken zijn niet bekend, maar het is duidelijk dat er minder jongeren belijdenis van hun geloof afleggen dan tien jaar eerder. Dominee H. Peet, voorzitter van het deputaatschap kerkjeugd en onderwijs van dit laatste kerkgenootschap: "Het is in de dertig jaar dat ik predikant ben steeds moeilijker geworden om jongeren aan de kerk te binden."

De dominee ziet een "een gat tussen de reguliere catechisatie en belijdeniscatechisatie." Toch is hij niet ronduit negatief. Jongeren maken bewuster een keuze dan vroeger. Ze willen voor 100 procent achter hun jawoord staan." Laurens Kroon, directeur van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, beaamt dit. "Als jongeren ja zeggen, doen ze het bewust. Als reactie op de geseculariseerde wereld om hen heen voelen ze zich gedrongen om zich te verbinden aan een christelijke gemeente." Kroon ziet ook een gevolg van de individualisering. "Jongeren maken eigen keuzes. Het feit dat hun ouders lid zijn van een gereformeerde gemeente is voor hen geen reden om dat ook te worden.”

Lees het complete bericht van het Reformatorisch Dagblad

Reacties

M
‘ Jongeren aan de kerk binden’??? Volgens mij is het belangrijker om aan jongeren te leren hoe ze een persoonlijke relatie met Jezus kunnen opbouwen. Als ze die relatie hebben, is het voor hen meer logisch om een kerk te kiezen waar deze relatie gevoed wordt.
"Het is in de dertig jaar dat ik predikant ben steeds moeilijker geworden om jongeren aan de kerk te binden."Daarom wellicht raadzaam om ze vooral aan Christus te bidden en ze een zegen mee te geven als ze hun heil bij een andere gezindte zoeken.
Ja Marianne, hier sla je de spijker op zijn kop. Toen mijn vrouw en ik jeugdleiders waren, was dat in een onafhankelijke en neutrale huiskamer (1981) een zogenoemde koffiebar toentertijd. Jongeren ontdekten een (L)even buiten hun kerkelijk leven. Een levend geloof door het onderwijs over en de vervulling met Gods Geest, waar expliciet voor werd gebeden. We moeten jongeren niet willen binden aan een instituut maar wel wijzen op het belang van samen komen. En wel daar waar ze zich op hun plaats voelen en armslag krijgen.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!