sgp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2019 door Patrick Simons

SGP reageert op onrust: onafhankelijk onderzoek én nieuwe functie voor 'klokkenluider'

Opnieuw ontstond er onrust binnen de SGP nadat er verschillende signalen naar buiten kwamen dat er niets met de eerdere kritiek van een klokkenluider is gedaan. De politieke partij reageerde gisteren met een persbericht waarin men stelt in gesprek te gaan. Ook deelde men mede dat er twee onafhankelijke deskundigen worden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de gang van zaken. Overigens staat er in het persbericht dat dit al tijdens een overleg in de vakantieperiode is besloten. 

Het belangrijkste nieuws van het persbericht is dat men waarschijnlijk alsnog in gesprek gaat met de klokkenluider, die inmiddels op non-actief is gesteld. "Een delegatie van het hoofdbestuur gaat binnenkort in gesprek met de klager", valt er in het persbericht te lezen. Daarnaast zijn er dus twee onafhankelijke deskundigen ingeschakeld. Zij zullen zich inhoudelijk gaan bezig houden met het afhandelen van de bewuste klacht die eerder dit jaar werd ingediend. De klacht gaat over de wijze waarop het bestuur van de stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE) te werk gaat. Daarbij gaat het voornamelijk om een onveilig werkklimaat, intimiderend gedrag en een vreemde omgang met subsidiegelden.

De Telegraaf kwam eerder dit jaar met het verhaal naar buiten waaruit bleek dat er binnen de partij op tal van plaatsen behoorlijk veel onvrede was over de wijze waarop het VOE-bestuur functioneert, maar ook over de wijze waarop het partijbestuur met klachten hierover omgaat. Vorige week bleek bovendien dat de partij haar beloften aan de 'klokkenluider' niet was nagekomen. Hij wordt per 1 oktober uit zijn functie ontheven bij de stichting en er zijn nog steeds geen gesprekken geweest. Dat gaat binnenkort echter wel gebeuren. "Een delegatie van het partijbestuur gaat binnenkort in gesprek met de klager over zijn arbeidsrechtelijke aspecten als nieuwe werknemer van het partijbestuur op het partijbureau", vermeldt het persbericht. Het lijkt er dus op dat de werknemer weggaat bij de stichting maar vervolgens op het partij bureau een nieuwe functie krijgt, waarmee de partij haar eerdere belofte wél nakomt.

De twee onafhankelijke deskundigen komen na hun onderzoek met een rapport. "Dit zal uitmonden in aanbevelingen aan het VOE-betuur en aan het partijbestuur", staat er in het persbericht.


Politiek
- Kaag vergelijkt ChristenUnie met 'roestig geparkeerde auto'
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
Meer over Politiek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen