vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2019 door Patrick Simons

CGK/NGK Nieuwegein wacht synode niet af en bevestigt vrouwen in ambt: "Weinig vertrouwen in kerkelijke weg binnen CGK"

In Nieuwegein heeft de samenwerkingsgemeente van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) afgelopen zondag vier vrouwen bevestigd in het ambt. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Het is daarmee de tweede gemeente binnen de CGK waar vrouwen in het ambt worden gezet. Eerder was dat al het geval bij een kerk in IJmuiden, een samenwerkingsgemeente met vrijgemaakt gereformeerden. Zij bevestigden in juni al een vrouw in het ambt. Wim Groeneweg, kerkenraadsvoorzitter in Nieuwegein, meldt aan het dagblad dat het gaat om drie ouderlingen en een diaken. Overigens had de gemeente al in 2005 besloten vrouwen toe te laten voor het ambt van ouderlingen diaken. Omdat zowel de CGK als de NGK het advies gaf dit niet te doen, voerde men het principebesluit echter nooit uit.

Tot deze week dus. Ondanks het feit dat de classis Utrecht enkele maanden terug zei dat ze het zeer zouden betreuren wanneer Nieuwegein vrouwelijke ambtsdragers zou bevestigen. "Een mogelijke sanctie is het niet accepteren van onze lastbrieven", aldus Groeneweg. "Daarmee worden we in feite buiten het kerkverband geplaatst. Dat zou ik zeer betreuren, omdat volgens ons de vrouw in het ambt geen zaak van belijden is, maar een regeling."

Wachten op de uitspraak van de generale synode, die in november samenkomt, wilde de kerk niet. "Onze verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de eigen gemeente. We hebben weinig vertrouwen in de kerkelijke weg binnen de CGK."


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

H
Jammer, dat ze niet het fatsoen hebben om eerst de synode af te wachten.
G
Lezen ze nooit de bijbel? Mijns inziens staan er tal van teksten in de bijbel die aangeven dat vrouwelijke ambtsdragers onbijbels is. Hoe kun je een kerk leiden op basis van de bijbel, terwijl je dat Boek nooit leest?

Jammer dat de synode niet al veel eerder de ambten openstelde voor vrouwen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!